04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere, reprezentată legal de Panţuş Vasile, organizatoare a protestului pensionarilor din Galaţi din data de 30.09.2011, va transmite, prin organele abilitate ale Prefecturii Galaţi, constatarea că solicitările de bun simţ formulate în mod repetat de organizaţia noastră către Guvernul României nu au fost luate în seamă, fapt pentru care s-a ajuns în situaţia ca un segment al populaţiei (pensionarii şi copiii acestora) să plătească tribut crizei instalate, îndeosebi datorită politicienilor care s-au perindat la conducerea României după 1989.
Noi, actualii pensionari, suntem cei care am construit România anilor 1989, cu locurile de muncă necesare întregii populaţii, iar politicienii postdecembrişti au însuşit şi vândut la fier vechi aproape tot ce am construit cu multă sudoare, fapt pentru care vă atenţionăm că vom protesta lunar, sub diverse forme, împotriva actualului guvern şi vom cere demisia tuturor politicienilor gălăţeni (putere şi opoziţie) dacă nu susţin vizibil în Parlamentul României luarea de măsuri urgente pentru aprobarea următoarelor solicitări ale protestatarilor gălăţeni:
1. Majorarea punctajului mediu anual cu 50%, tuturor pensionarilor ale căror locuri de muncă au fost încadrate din gr.I în condiţii speciale de muncă, prin prevederile legii nr.226/2006, fiindcă s-a recunoscut că au desfăşurat activităţi mult mai dificile în cadrul unor sectoare cu locuri de muncă încadrate în grupa I şi nu au beneficiat de prevederile Leg.218/2008 sau art.100 din Leg.263/2010.
Precizări:
a) prin această recunoaştere s-a făcut diferenţierea între grupa I şi condiţiile speciale de muncă, realizându-se o creştere de 22,67% (calcul efectuat la perioade egale de timp lucrate de ambele părţi);
b) beneficiarii legii 226/2006 până la data de 17.06.2006 sunt persoane care au beneficiat de pensie la limita de vârstă pentru activităţi desfăşurate în grupa I de muncă, potrivit legii 19/2000. Deci nu putem spune că au beneficiat încă o dată de reducerea vârstei standard de pensionare, fiindcă erau deja ieşiţi la pensie. S-a făcut doar o recalculare, prin împărţirea la 25 (stagiul de cotizare) a totalului de puncte acumulate în anii lucraţi, pentru a se putea face diferenţa între cele două grupe de muncă, în funcţie de activitatea diferită;
c) prin majorarea punctajului mediu anual cu 50% (art.169 Leg.263/2010), persoanelor încadrate înainte de 01.04.2001 în grupa I de muncă (când de fapt şi cele din condiţii speciale provin tot din grupa I de muncă) duce la apariţia următoarei situaţii discriminatorii: la perioade egale lucrate în cele două grupe de muncă (diferenţiate prin legea 226/2006), cel din gr. I de muncă obţine o pensie mai mare cu 28% faţă de cel din gr. specială. Atunci, de ce domnilor legiuitori aţi găsit de cuviinţă că trebuie să plătească efectele crizei tocmai cei care au muncit cel mai greu? Vă rugăm să luaţi măsuri urgente în modificarea art.169 din legea 263/2010.
2. Majorarea anuală a pensiilor cu 100 % din raţă inflaţiei, + 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat în anul precedent (nu mai suportăm amânări, mai ales că legea 263/2010 este o lege adoptată prin asumarea răspunderii şi necesită obligativitatea aplicării prevederilor asumate la timpul prevăzut în lege).
3. Eliminarea impozitului la pensiile sub 2.000 lei (contribuţia depusă de asigurat a fost deja impozitată la depunere, vezi statele de plată).
4. Eliminarea contribuţiilor de 5,5% la asigurări de sănătate şi pentru vârstnicii cu pensii ce depăşesc 740 lei pe lună.
5. Eliminarea programărilor de la doctori şi laboratoarele ce oferă servicii medicale pensionarilor.
6. Anularea legislaţiei privind coplata serviciilor medicale.
7. Crearea locurilor de muncă cu salarii decente pentru cei tineri în locul celor distruse.
Aşteptam răspunsul d-voastră asupra problematicii ridicate de noi, până pe data de 31.10.2011.
Nerespectarea acestor revendicări ne obligă să continuăm mişcările de protest, atât pe plan local, cât şi naţional, iar încrederea pensionarilor şi copiii acestora, acordată tuturor politicienilor din Parlamentul României, va deveni NULÃ la următoarele alegeri. V-am acordat toată încrederea când v-am ales să ne reprezentaţi, iar dvs. aţi uitat de promisiunile făcute la investire, practicând un adevărat GENOCID cu un anumit segment al populaţiei (pensionari şi tineri)”.
Alianţa Pensionarilor pentru Conciliere
preşedinte,
Panţuş Vasile


Articole înrudite