14 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Popasuri duhovniceşti pentru 50 de copii din localitatea Matca
Popasuri duhovniceşti pentru 50 de copii din localitatea Matca

În cadrul programului eparhial pentru tineri ,,Vacanţa din pridvorul Bisericii” desfăşurat cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, 50 de copii din parohiile Matca 1, 2, 4, 5 şi 7, au beneficiat de o experienţă de neuitat în ziua de 4 septembrie 2023, fiind implicaţi într-un pelerinaj care să le deschidă apetitul pentru o altfel de hrană, folositoare pentru creşterea lor duhovnicească.

Însoţiţi de preoţii parohi, ziua a debutat cu un prim popas la Mănăstirea ”Naşterea Maicii Domnului – Cudalbi, unde Preasfânta Născătoare de Dumenzeu i-a binecuvântat pe micii pelerini ce au început ziua cu rugăciune la Cea care este pururea Rugătoare pentru noi.

După traversarea fluviului Dunărea, grupul entuziast a poposit în braţele Sfântului Nicolae de la Mânăstirea Măcin apoi au luat picături de binecuvântare de la Mânăstirea ”Izvorul Tămăduirii” de la poalele străvechi şi plin de istorie al munţilor Măcinului. 

În pas voios au coborât către Mănăstirea de la frumoasa Vale a Teilor unde au gustat zemoasele roade ale toamnei din livada aşezământului monahal. Următorul popas a fost pe malul ,,râului de oţel” , unde străjuieşte maiestoasa Mănăstire Celic Dere care i-a primit ca o maică iubitoare la pieptul ei. Copiii au ascultat cu mare interes istoricul sfântului locaş împletit cu istorioare specifice locului. 

Au mers mai apoi la un alt aşezământ atât de cunoscut, anume Mânăstirea Saon. Micii pelerini s-au închinat, s-au rugat dimpreună cu duhovnicii lor apoi au admirat frumosul parc al mânăstirii plin de păsări exotice. Nu a lipsit întâlnirea cu prietenii sfinţi de la Niculiţel care i-au întâmpinat pe copii în Mânăstirea Cocoş. Impunătoarea biserică s-a umplut de glasurile cristaline ce au cântat sfinţilor mucenici, cerându-le ajutorul pentru mântuirea sufletelor.

După ce şi-au potolit foamea ce începuse să le dea târcoale, ultimul popas a fost la ruinele cetăţii Dinogeţia şi la mănăstirea cu acelaşi nume din imediata apropiere, unde au retrăit vremurile când strămoşii daco-romani erau stăpânii acestor ţinuturi aflate sub binecuvântarea Sfântului Apostol Andrei.

Odată cu amurgul, cu tolba minţii şi a inimii, plină de amintiri, entuziastul grup al micilor creştini din Matca s-a întors la locul de baştină, nu înainte de a mulţumi lui Dumnezeu şi tuturor celor care au făcut posibile aceste popasuri duhovniceşti. 

Ca un preambul al perioadei şcolare care stă să înceapă, au primit prin implicarea activă a Centrului eparhial, a protopopiatului Tecuci şi a parohiilor de care aparţin, câte un ghiozdan echipat cu cele trebuincioase pentru noul an şcolar. 

,,Aşează Doamne în sufletele pruncilor noştri, picătura de Har spre a fi cărămizi vii ai Bisericii Tale”.  

 Pr. Mihăiţă Platon, pr. Valeriu Stamatin, pr. Nicolae Lazăr


Articole înrudite