04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
„Redăm societăţii un om, nu un viitor deţinut”
„Redăm societăţii un om, nu un viitor deţinut”
La Penitenciarul Galaţi a avut loc astăzi prezentarea evenimentelor derulate în primul an de implementare a Programului „O societate în schimbare. Reintegrarea socială şi profesională a deţinuţilor”, program finanţat prin Fondul Social European şi care se deşfăşoară în trei penitenciare din ţară. Este vorba de Penitenciarul Galaţi, Giurgiu şi cel de la Botoşani. Practic, acest program are interesul de a pune la dispoziţia persoanelor private de libertate programe de şcolarizare în diferite meserii, astfel încât, la ieşirea din penitenciar, foştii deţinuţi să poată mult mai uşor să facă rost de o slujbă. „Dorim să redăm societăţii un om, nu un viitor deţinut, şi ştiţi cât de greu le poate fi persoanelor care au fost private de libertate să îşi găsească un loc de muncă. Iniţial, grupul ţintă al programului îl reprezentau 250 de persoane, dintre care 30 femei şi 30 persoane de etnie rromă, dar între timp am mai pus la punct încă un act adiţional care ne-a permis să mărim grupul ţintă la 1.257 de persoane. Evident că ne bazăm pe colaborarea cu AJOFM-urile din cele trei judeţe în penitenciarele cărora se pune în practică acest program. Se pot face cursuri de IT, pentru asta am şi reamenajat totul astfel încât să avem la dispoziţie săli dotate şi bine puse la punct pentru ca persoanele private de libertate să poată învăţa şi să poată avea astfel o nouă calificare. În plus, vom mai putea pune la dispoziţie şi cursuri pentru tâmplari, ospătari, construcţii, specializări pentru agricultură. Dintr-un studiu pe care l-am realizat între persoanele private de liberatate a reieşit că 53,7% dintre respondenţi pot întâmpina dificultăţi în a-şi găsi un loc de muncă deoarece au un nivel scăzut de şcolarizare. Alţi 58% dintre deţinuţi spun că deşi au competenţe practice, nu au niciun act care să dovedească acest lucru, iar 71% dintre ei nu au realizat niciodată niciun fel de CV”, a precizat Alexandru Cristian, manager de proiect.
În ultimul an s-au armonizat modalităţile de lucru între cele trei penitenciare partenere în proiect. Sala în care s-a prezentat raportul privind activitatea desfăşurată la un an de la demararea programului a fost sfinţită în cadrul unei ceremonii religiose. Sala a fost reabilitată cu forţa de muncă a deţinuţilor, astfel că totul a costat doar 21.000 euro. Programul care vrea să reabiliteze deţinuţii se numeşte „Investeşte în oameni!”, este finanţat prin Fondul Social European, iar proiectul „O societate în schimbare. Reintegrarea socială şi profesională a deţinuţilor” vrea să schimbe optica privind posibilităţile de incluziune socială a celor care au fost închişi. Valoarea totală a proiectului este de 20.925.588 lei, din care 17.171.012 lei reprezintă finanţarea din Fondul Social European, restul fiind asigurat prin contribuţia penitenciarului.
„Vreau să am o diplomă şi să plec de aici”
Margareta Bunea este una dintre beneficiarele acestui program. Femeia de 27 de ani a fost închisă acum 7 ani pentru trafic de droguri şi are de ispăşit încă doi ani în închisoare. A fost coafeză, dar a intrat într-un joc periculos. Acum regretă şi de abia aşteaptă să primească diploma de operator IT. „O să plec de aici cu o calificare şi nu o să mai repet greşelile făcute”, a spus Margareta.


Articole înrudite