14 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
100 de ani de la naşterea lui Ion Voicu! BNR lansează o monedă omagială (FOTO)
100 de ani de la naşterea lui Ion Voicu! BNR lansează o monedă omagială (FOTO)

În conformitate cu prevederile Legii nr. 312/2004 privind Statutul Băncii Naţionale a României, începând cu data de 21 august 2023, Banca Naţională a României va lansa în circuitul numismatic o monedă din argint cu tema 100 de ani de la naşterea lui Ion Voicu (foto jos).
Caracteristicile monedei sunt următoarele: Metal - Argint; Valoare nominală - 10 lei; Titlu - 999‰; Formă - rotundă; Diametru - 37 mm; Greutate - 31,103 g; Cant - zimţat; Calitate - proof.
Aversul monedei prezintă un disc şi braţul unui pickup, inscripţia „ROMANIA” în arc de cerc, valoarea nominală „10 LEI”, stema României şi anul de emisiune „2023”.
Reversul monedei îl prezintă pe Ion Voicu cântând la vioară, numele violonistului şi anii între care a trăit acesta „1923” şi „1997”.
Monedele din argint vor fi ambalate în capsule de metacrilat transparent şi vor fi însoţite de broşuri de prezentare şi certificate de autenticitate, redactate în limbile română, engleză şi franceză. Pe certificatele de autenticitate se găsesc semnăturile guvernatorului BNR şi casierului central.
Tirajul maxim pentru moneda din argint este de 5.000 piese.
Preţul de vânzare pentru moneda din argint este de 470,00 lei, exclusiv TVA, inclusiv broşura de prezentare şi certificatul de autenticitate.
Monedele din argint cu tema 100 de ani de la naşterea lui Ion Voicu au putere circulatorie pe teritoriul României.
Lansarea în circuitul numismatic a acestor monede se realizează prin sucursalele regionale Bucureşti, Cluj, Constanţa, Dolj, Iaşi şi Timiş ale Băncii Naţionale a României.
Informaţii cu privire la achiziţia monedelor se regăsesc pe site-ul Băncii Naţionale a României, secţiunea Numismatica.
Ion Voicu a fost un mare violonist român de etnie romă, fost elev al lui George Enescu. Timp de zece ani, Ion Voicu a fost directorul Filarmonicii "George Enescu" din Bucureşti . A contribuit la crearea "Orchestrei de Cameră" în 1969 cunoscută în întreaga Europă şi prezentă la cele mai importante festivaluri muzicale internaţionale. Aceasta este în prezent condusă de fiul său, Mădălin Voicu (foto sus).

  • Galerie Foto:

Articole înrudite