19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ce trebuie făcut ca să înmatriculezi o maşină cumpărată în străinătate
Ce trebuie făcut ca să înmatriculezi o maşină cumpărată în străinătate
La achiziţionarea unui autovehicul pe persoană fizică este necesară cartea de identitate a persoanei care încheie tranzacţia. După ce tranzacţia s-a efectuat, trebuie să aveţi asupra dumneavoastră cartea de identitate a autovehiculului pe care să fie stipulat că maşină este radiată pentru export, actul de proprietate asupra maşinii (factura /contract) pe numele persoanei în cauza, precum şi certificatul de proprietate al persoanei străine (brief mic în cazul Germaniei).
Numerele provizorii, în cazul Germaniei, se pot achiziţiona direct de la dealer-ul de la care se cumpără autovehiculul (în cazul în care este posibil acest lucru), sau de la primăria unde autovehiculul este înscris, în cazul în care proprietarul este o persoană fizică (tot aici se efectuează şi radierea dacă acest lucru nu s-a făcut anterior - operaţiune ce nu durează mai mult de 30 de minute).
Odată adusă în România maşina, urmează alte drumuri şi proceduri.
Obţinerea autorizaţiei provizorii de circulaţie în România este o etapă opţională. Acte necesare:
a) cererea solicitantului
b) fişa de înmatriculare a vehiculului, al cărui model este stabilit conform reglementărilor legale, completată cu datele proprietarului (nu este necesară viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale). În cazul înscrierii în certificatul de înmatriculare şi a altei persoane, se va depune şi fişa de înmatriculare completată cu datele acesteia;
c) cartea de identitate a vehiculului, în original şi în copie;
d) documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului, în original şi în copie;
e) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
f) copia poliţei de asigurare RCA
g) dovada plăţii taxei de înmatriculare, stabilită potrivit legii (sunt două taxe, taxa de înmatriculare temporară şi contravaloarea autorizaţiei provizorii de circulaţie)
h) dovada plăţii contravalorii plăcuţelor provizorii cu numărul de înmatriculare.
Programare la RAR
Programarea la Registrul Auto Român se poate face pe internet la http://www.rarom.ro sau telefonic (găsiţi numerele de telefon la adresa specificată anterior). Sunt necesare toate actele enumerate mai sus. Procedura omologării şi autentificării costă în jur de 400 lei şi du-rează câteva ore (incluzând aici timpul de aşteptare). Actele de la RAR se primesc de regulă a două zi, dar timpul de aşteptare poate fi mai mare în unele cazuri.
Pregătirea dosarului de înmatriculare definitivă
Acte necesare:
a) cererea solicitantului
b) fişa de înmatriculare a vehiculului, al cărei model este stabilit conform reglementărilor legale, completată cu datele proprietarului şi având viza organului fiscal competent al autorităţii administraţiei publice locale.
c) cartea de identitate a vehiculului, original şi traducere autorizată;
d) cartea românească de identitate a vehiculului, cea obţinută la RAR;
e) documentul care atestă dreptul de proprietate al solicitantului asupra autovehiculului, original şi traducere autorizată;
f) actul de identitate al solicitantului, în original şi în copie;
g) dovada efectuării inspecţiei tehnice periodice, în termenul de valabilitate a acesteia (se efectuează la RAR);
h) copia poliţei RCA, în termenul de valabilitate a acesteia;
i) dovada plăţii taxei de înmatriculare;
j) începând cu data de 1 ianuarie 2007, dovada plăţii taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule;
k) dovada plăţii contravalorii certificatului de înmatriculare;
l) dovada plăţii contravalorii plăcuţelor cu numărul de înmatriculare;
m) certificatul de autenticitate al vehiculului (obţinut de la RAR).
Actele străine ale maşinii trebuie traduse la un traducător autorizat. Timbrul de mediu se plăteşte la administraţia fiscală de care aparţineţi, după ce în prealabil aţi înregistrat dosarul pentru calculul acesteia (operaţiune ce durează în general o săptămână).
 
Înmatricularea definitivă în România
După ce aveţi în posesie toate actele de la punctul anterior, puteţi depune dosarul la biroul înmatriculări de pe raza judeţului în care aveţi domiciliul. Numerele definitive le primiţi de regulă pe loc, cu excepţia numerelor preferenţiale, pentru care trebuie să aşteptaţi mai multe ore, cel mult o zi. Certificatul de înmatriculare îl veţi primi la domiciliu, în termen de 10 zile, prin poştă. Până atunci, puteţi circula în baza dovezii eliberate de Serviciul Public de Înmatriculări Auto.


Articole înrudite