30 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Gripă aviară la Peneş Curcanul. 224.000 de curcani, omorâţi
Gripă aviară la Peneş Curcanul. 224.000 de curcani, omorâţi

Este alerta sanitară în judeţul Braşov după ce autorităţile au descoperit 3 focare de gripă aviară la fermele celui mai mare producător de carne de curcan din România. În total, 224.000 de păsări vor fi sacrificate la fermele din Codlea, anunţă Braşov.net, citat de digi24.ro.
În imaginile surprinse din dronă se observă gropi mari la doar câteva sute de metri de fermele de curcani unde ar fi aruncate leşurile păsărilor, notează Braşov.net.
Primul focar de gripă aviară a fost depistat la sfârşitul săptămânii trecute, iar luni, ANSVSA a confirmat un al doilea focar de gripă aviară cu subtipul H5N1, tot la o fermă de curcani, de pe platforma zootehnică Codlea. Între timp, a fost descoperit în aceeaşi zonă un al treilea focar.
„Vorbim de trei focare, dar trei focare care sunt pe aceeaşi platformă, ceea ce este bine. Aceste focare au fost deja izolate cu ajutorul Inspectoratului Judeţean de Poliţie, Inspectoratului Judeţean de Jandarmi, Poliţia Locală şi din Codlea şi din Dumbrăviţa. Neştiind care este cauza exactă, pot apărea anumite surprize, dar până în acest moment, de la momentul declanşării, s-au făcut analize şi s-au luat probe şi de la celelalte ferme de pe platformă şi rezultatul este negativ. Pe cele trei focare, vorbim de un efectiv în jur de 224.000 de păsări care vor fi eutanasiate şi îngropate”, a declarat Cătălin Văsii, prefectul judeţului Braşov.
Accesul pe platforma industrială unde funcţionează fermele de curcani este restricţionat, iar maşinile care intră şi ies din acest perimetru sunt dezinfectate cu substanţe speciale.
În zonă funcţionează nouă exploataţii de păsări, dar testele făcute de medicii sanitar-veterinari au arătat existenţa virusului doar la curcani.


Articole înrudite