25 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Judeţul Galaţi se află în moarte clinică, din punct de vedere financiar-economic. Conform unei analize a lui Vasile Pârlog, şef serviciu în cadrul Prefecturii Galaţi, 22 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul nostru au înregistrat, în lunile decembrie, ianuarie şi februarie, o rată a şomajului de cel puţin de trei ori mai mare decât cea declarată la nivel naţional, îndeplinind, astfel, condiţiile de a fi declarate zone defavorizate. Nu mai puţin de un oraş şi 21 de comune din judeţul Galaţi ar putea obţine statutul de zone defavorizate din cauza lipsei investitorilor, dar şi a numărului extrem de mare de şomeri. Este vorba despre oraşul Bereşti şi comunele Bălăbăneşti, Bălăeşti, Băleni, Băneasa, Brăhăşeşti, Buciumeni, Cavadineşti, Corni, Costache Negri, Ghidigeni, Gohor, Griviţa, Jorăşti, Nămoloasa, Oancea, Scânteieşti, Smulţi, Valea Mărului, Vârlezi, Vlădeşti şi Negrileşti.
„În şedinţa trecută, domnul Marian Filimon a ridicat problema zonelor defavorizate. În anul 1998, a fost aprobată o ordonanţă de guvern, nr. 24, ulterior, în 1999, fiind aprobată prin Legea 20, şi s-a numit un act normativ care reglementează statutul zonelor defavorizate. În afară de acesta, au mai existat opt acte normative care au modificat această ordonanţă şi aş zice eu că în bună măsură, au lăsat-o fără obiect”, a precizat Vasile Pârlog. Potrivit acestuia, consiliile locale sau consiliile judeţene sunt entităţile care pot demara procedura de obţinere a statutului de zonă defavorizată pentru o anumită regiune, zonă din cadrul unui judeţ sau chiar din cadrul unei unităţi administrativ-teritoriale.
„Aceste unităţi trebuie să realizeze o documentaţie, care se prezintă Agenţiei de Dezvoltare Regională, ce are sediul la Brăila, urmând ca dumnealor să le analizeze, să transmită propunerile la Consiliul Naţional, care, la rându-i, să facă propunerea către Guvern, în vederea elaborării unei hotărâri de guvern cu această temă”, a spus Vasile Pârlog.
Facilitate pentru investitori doar pe hârtie
Chiar dacă cele 22 de unităţi administrativ-teritoriale din judeţul Galaţi vor fi declarate zone defavorizate, acestea nu vor putea oferi facilităţi posibililor investitori. Conform legii, singura facilitate pentru zonele defavorizate este scutirea pe plata impozitului privind profitul aferent investiţiilor noi, cu condiţia ca investitorul care a obţinut certificat permanent în zona defavorizată să fi făcut toată documentaţia până la data de 1 iulie 2003.
„Trebuie să mai spun că, în afară de condiţiile generale, investitorul era obligat să aibă sediul social în zona defavorizată, să aibă minim 10 angajaţi, dintre care cinci să provină din zona defavorizată, şi altele. Ca şi concluzie, putem lua în calcul 22 de unităţi administrativ-teritoriale care îndeplinesc condiţiile pentru a fi declarate zone defavorizate, dacă ne raportăm la şomaj. Orice problemă cu privire la facilităţi nu poate intra, însă, în discuţie, pentru că nu se mai poate îndeplini criteriul de timp şi anume să fi făcut procedura până la 1 iulie 2003”, a afirmat Vasile Pârlog.
Solidaritatea solicită şedinţă cu parlamentarii gălăţeni
Prezent la şedinţa Comisiei de Dialog Social, Dănuţ Blându, vicepreşedintele Sindicatului Solidaritatea de pe platforma siderurgică, a solicitat conducerii Prefecturii Galaţi să organizeze o şedinţă a Comisiei de Dialog Social într-o zi de vineri, la care să participe şi parlamentarii gălăţeni, în scopul participării la dezbateri atât pe tema zonelor defavorizate, cât şi pe plan economic. De altfel, acesta a solicitat ca la şedinţă să fie prezenţi şi primarul Marius Stan şi Nicolae Bacalbaşa – preşedintele Consiliului Judeţului Galaţi. Vasile Pârlog a fost de acord cu propunerea liderului de sindicat, însă a solicitat o adresă scrisă în acest sens.


Articole înrudite