16 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Olanda vrea patru fregate de la Damen Naval. O investiţie de 3,8 miliarde de dolari
Olanda vrea patru fregate de la Damen Naval. O investiţie de 3,8 miliarde de dolari

Guvernul olandez a decis să înlocuiască flota existentă cu patru fregate noi pe care intenţionează să le cumpere de la compania Daman Naval pentru suma de 3,8 miliarde de dolari, a transmis, săptămâna trecută, secretarul apărării Christopher van der Maast, într-o notificare trimisă Parlamentului, potrivit Defense News.
Ministerul Apărării vrea să colaboreze cu Damen Naval pentru platforma navală şi cu Thales pentru sistemele care vor fi integrate pe aceasta, deşi încă nu a semnat contracte cu cele două companii. Astfel, cele patru fregate olandeze ale serviciului naval vor fi înlocuite una câte una, prima navă devenind operaţională în 2036.
Fregatele din clasa Zeven Provincien, utilizate în prezent de olandezi, au intrat în serviciu între 2002 şi 2005 şi trebuie înlocuite până în 2030. Acest lucru se întâmplă şi pentru că armele moderne, precum rachetele antinavă hipersonice, şi proliferarea sistemelor simple, precum dronele, au devenit ameninţări uriaşe pentru navele acestea, mai scrie Defense News.
„Fregatele pe care le folosim acum vor fi la finalul utilizării lor în următorul deceniu”, a spus ministerul. „Rachetele antiaeriene ale navei trebuie, de asemenea, înlocuite. Aceste proiecte sunt, astfel, combinate”, au mai transmis olandezii.
Guvernul olandez se află în discuţii despre cooperare şi cu alte ţări europene care vor să-şi înlocuiască fregatele, precum Danemarca, Germania sau Norvegia, însă nu s-a ajuns la un acord până acum. Cooperarea ar putea include dezvoltarea şi construcţia comune, precum şi achiziţia, instrucţia şi mentenanţa în comun.
Prima livrare este programată pentru 2034, cel târziu, iar ultima dintre cele patru fregate ar trebui livrată în 2041, iar asta înseamnă că flota curentă va continua să fie folosită cu doi ani mai mult decât era plănuit iniţial.
Ţările de Jos plănuiesc şi refolosirea unor echipamente care sunt instalate pentru a moderniza fregatele curente, precum două radare Active Phased Array şi patru tunuri de 127 de mm, folosite pentru ţintele terestre. Olandezii vor să integreze rachete de croazieră Tomahawk şi rachete de la Kongsberg pe noile nave.
Acesta este cel mai mare proiect maritim al guvernului olandez, bugetul pentru nave ajungând la 2,5 miliarde de dolari, cu o altă sumă de 1 până la 2,5 miliarde de dolari pentru investiţii în sistemele de arme. Noile nave vor include şi apărare împotriva armelor hipersonice, deşi aceste investiţii nu fac parte din bugetul curent. Ţările de Jos fac parte, însă, din proiectul Hypersonic Defence Interceptor Study, condus de MBDA.
Olandezii vor producerea cocii în Europa, aşa cum se întâmplă şi cu noile fregate antisubmarin, însă nu este exclusă construcţia locală. Este posibil, însă, ca navele olandezilor să fie construite inclusiv la Galaţi – dacă se concretizează contractul cu Damen – având în vedere că Şantierul Naval din Galaţi a mai construit în România şi alte nave pentru olandezi.

Citeşte şi Damen Galaţi investeşte 23 mil. euro în extinderea halei de asamblat nave


Articole înrudite