18 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Copiii de azi, bătăuşii ţării
Copiii de azi, bătăuşii ţării
Aproape jumătate dintre copiii români sunt agresaţi sau implicaţi în bătăi, conform unui raport UNICEF. Acest procent este îngrijorător, în condiţiile în care ne autodeclarăm o ţară educată, o ţară europeană modernă. De fapt, după părerea mea, niciodată nu a fost aşa - pentru un român, situaţia nu a mers niciodată bine în toate domeniile de care s-a lovit: sănătate, învăţământ, protecţie şi aşa mai departe. Copiii sunt viitorul unei naţiuni, dacă ei sunt agresivi sau sunt bătuţi de mici, acest viitor nu mai sună bine, aşa cum spune un slogan publicitar. Ce fel de oameni vor ajunge ei atunci când vor deveni adulţi? Poate că mulţi dintre ei nu vor renunţa la violenţă, poate că unii vor lua parte la fel de fel de afaceri ilegale. Nu vreau să generalizez, pentru că e puţin probabil ca întreaga jumătate dintre copiii din România, cei care au luat parte la bătăi sau au fost bătuţi, să ajungă nişte delincvenţi sau nişte oameni cu care nu ai vrea să împarţi o casă. Dar o parte din ei, da. De asemenea, consider că raportul arată şi faptul că în următorii ani rata delincvenţei în ţara noastră va creşte.
Bineînţeles, pe unii nu miră deloc rezultatul acestui raport deoarece o ţară întreagă a văzut pe aproape toate canalele de ştiri ce fac elevii de azi la şcoală. Respectul a dispărut pentru profesorul de la catedră, care ar trebui să fie suveran la ora sa, nu să îşi iasă din minţi din cauza unei pramatii.
Cine este responsabil pentru comportamentul acestor copii? Părerea mea e că părinţii nu sunt singurii vinovaţi - ei le pot oferi o educaţie cât mai bună, dar copilul tot este puternic influenţat de ceea ce vede în mediul în care se joacă, sau în care îşi petrece timpul liber. Persoanele din acel cerc îi plac, comportamentul se copiază, toţi participă la aceleaşi acţiuni şi, în scurt timp, părintele nu mai are niciun rol pentru că nici nu mai e băgat în seamă. Bineînţeles, există şi situaţia de la polul opus în care violenţa în familie e la ea acasă şi copilul va fi viitorul părinte agresiv. Unde greşim şi de ce omul îşi caută dreptatea cu pumnul?

Articole înrudite