Nu ştiu câţi dintre noi au timp să se uite cu atenţie ce îşi pun în farfurie sau îşi calculează caloriile mereu. Probabil că, luaţi de val, prea puţini dintre noi mai au timp să îşi supravegheze în mod normal alimentaţia. Ieri a fost ziua Alimentaţiei Sănătoase. Nu ştiu câţi au ştiut. Probabil că uitându-te la televizor sau în ziare afli măcar astăzi. Dar în manifestările oficiale legate de ziua alimentaţiei apar şi lucruri mai mult decât pesimiste. Medicii spun, de exemplu, că nu numai tipul de alimente pe care ne-am obişnuit să îl mâncăm ne îndreaptă spre obezitate, boli metabolice şi în cele din urmă boli de inimă. Contează şi stilul de viaţă iar acesta s-a modificat enorm de-a lungul anilor şi nu neapărat în bine pentru noi. Înainte de apariţia automobilelor şi a calculatoarelor sau televizoarelor, cele care ne îndeamnă la sedentarism dacă nu trecem pe la sală, drumurile lungi pe care erai nevoit să le faci la pas, în absenţa altor mijloace, ajutau la arderea caloriilor din mâncarea consumată tradiţional în zona noastră. Iar socializarea nu se făcea stând ore în şir în faţa televizorului sau a aceluiaşi mereu blamat calculator, laptop sau tabletă.
Tot despre alimentaţie ne-au vorbit şi specialişti de la UE şi ONU. Unii au făcut o analiză a ce se mănâncă mai mult în diverse ţări ale Europei. Evident că românii sunt fruntaşi la consumul excesiv de pâine şi carne grasă, în dauna fructelor, legumelor şi a peştelui. Bine măcar că la consumul de lapte sunt cât de cât în frunte. Şi atunci să ne mirăm că ocupăm locuri la fel de fruntaşe la numărul de bolnavi de inimă sau la mortalitatea prin afecţiuni cardiorespiratorii? Acestea sunt boli ce apar pe fondul obezităţii, cauzată şi ea de combinaţia mai mult decât nefericită între mâncarea grasă, tradiţională, şi sedentarism. Cea mai indicată soluţie e mişcarea, fie la sală, fie banalul dar atât de necesarul mers pe jos sau joggingul. Mulţi pot spune cu mâna pe inimă că sunt atât de obosiţi când ajung acasă că nu mai au chef de nimic. Şi mesele regulate, plus evitarea unei copiase cine, ar ajuta. Dar şi aici intervine factorul stres, graba, serviciul, care nu permite mese regulate, şi atunci parcă suntem prinşi într-un cerc vicios din care ieşim doar cu picioarele înainte. Aşa că uneori poate ar fi bine să ne facem timp să ne uităm mai atent la ce aveam în farfurie.