15 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Crucea Bobotezei, adusă la mal de un tânăr de 28 de ani
Crucea Bobotezei, adusă la mal de un tânăr de 28 de ani

Pe o vreme mohorâtă, dar departe de gerul Bobotezei din alţi ani, 12 gălăţeni s-au aruncat în apă pentru a recupera crucea. Acest obicei are semnificaţia purificării şi spălării de păcate. După oficerea slujbei, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Casian Crăciun, a botezat şi a binecuvântat mulţimea de credincioşi. Arhiepiscopul Dunării de Jos a binecuvântat şi sfinţit apa din cele 12 căzi de lemn, însumând peste 3.600 de litri, după care credincioşii s-au înghesuit să ia agheasmă pentru acasă. În acest timp, cei 12 înotători se pregăteau pentru cursa acvatică. Înainte ei au fost testaţi şi asistaţi de o echipa medicală, deoarece temperatura apei indica doar 2 grade. Concurenţii au fost supuşi unui examen clinic general şi, în urmă testelor, doar 11 au primit acordul medicilor. Dar a sărit şi al 12-lea. Cel mai tânăr dintre participanţi a avut 21 ani, iar cel mai vârstnic, 65, acesta sărind în apă pe propria răspundere. Cel care a adus la mal crucea aruncată de arhiepiscop este Paul Gheorghe, de 28 ani.
„Este prima oară când prind crucea, prima oară când sar. Sunt profesor de sport dar deocamdată nu lucrez”, a spus Paul Gheorghe. Câţiva turişti au vrut să răscumpere Crucea Bobotezei de la câştigător dar acesta nu a vrut.
Veteranul săriturilor în apa, îngheţată este Ion Netcu, are 65 de ani a sărit de 25 de ori după cruce, până acum, şi a reuşit să o prindă o singură dată. „Este clar că nici în acest an nu o să răcesc”, a spus Ion Netcu.
În cuvântarea sa, arhiepiscopul a vorbit despre taina curăţirii sufleteşti prin botezul Domnului, a comparat Dunărea cu apele Iordanului şi a îndemnat clericii şi mirenii la pace, înţelegere şi sfinţenie. Totodată, el s-a referit şi la recenta iniţiativa a Bisericii de se interzice căsătoriile între persoanele de acelaşi sex, spunând că totul trebuie făcut după legile firii şi că familia înseamnă mamă, tată şi copil.
Gălăţenii s-au înghesuit la final să atingă crucea şi pe fericitul câştigător. Boboteaza şi Sfântul Ioan, sărbătorite în prima săptămână din ianuarie, încheie timpul magic al celebrării naşterii fizice şi spirituale a Mântuitorului.


Articole înrudite