09 IULIE 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
De la returnări ilegale de TVA la plopii enervanţi
De la returnări ilegale de TVA la plopii enervanţi
Cu trei puncte pe ordinea de zi, şedinţa lunară a Comisiei de Dialog Social s-a desfăşurat ieri, în sala mare a Prefecturii, într-o atmosferă protocolară sfâşiată pe alocuri de câte o chestie simpatică ce mai dădea un răgaz de răbdare participanţilor. Partea protocolară a fost asigurată de datele  ITM, deja făcute publice, privind controalele la contractele de muncă, cele de pe programul ISPA - deşi nici măcar un reprezentant al Primăriei nu îşi mişcase fizicul spre reprezentarea onorifică a instituţiei cu pricina - şi de paragrafe legislative citite de un reprezentant DSV, spre plictisul audienţei. Până la urmă, cineva a muncit să scoată la imprimantă acele paragrafe legislative, drept pentru care trebuie apreciat efortul. De la DVS au venit şi detalii privind distrugerea sau consumul (de către animalele de la Grădina Zoologică din Pădurea Gârboavele) a tone de alimente cu termen de garanţie expirat confiscate în urma controalelor inspectorilor. Marian Filimon, preşedintele IMM-iştilor gălăţeni, a ţinut să intervină la punctul „Diverse”, începând cu:„În primul rând ţin să îi mulţumesc domnului Gheorghiţă (directorul DSV - n.r.) pentru «prezenţă» (absenţă - n.r.). Dar mă îndoiesc că se efectuează controale la supermarket-uri, aşa cum au fost prezentate, pentru că eu am alte informaţii”.  

„Dacă eram prim-secretar, înainte de ’89...”

Filimon a adus în discuţie faptul că oraşul nostru, fiind destul de mare, are nevoie de trei farmacii cu program de noapte, cea de la spitalul „Sf. Apostol Andrei”, singura care funcţionează non-stop, fiind insuficientă. În opinia lui Filimon, este nevoie de încă o farmacie în zona centrală şi o alta în Aviaţie. Acesta a menţionat că asigurarea programului de noapte generează cheltuieli suplimentare, pe care farmaciile nu le pot acoperimotiv pentur care a propus acordarea unui ajutor financiar pentru două farmacii, fie de către Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, fie de către comunitate. Prefectul Cosmin Păun a intervenit: „Dacă eram prim-secretar, înainte de ’89, o rezolvam în zece minute. Dar trăim în vremuri în care piaţa este liberă şi se reglementează singură. Nu ştiu dacă avem cadrul legal pentru subvenţionarea unei farmacii”.

Da, la internare ţi se dă o listă cu medicamente pe care să le cumperi!

Intervenţia lui Filimon a mai adus şi alte comentarii din partea prefectului. Cosmin Păun consideră că aducerea pe tapet a penuriei farmaciilor non-stop îi întăreşte convingere relevată şi de un studiu care arată obiceiul românilor de a-şi administra medicamente după ureche şi nu la recomandarea medicului. În plus, prefectul şi-a manifestat încrederea că orice gălăţean poate cere ajutor medical, personalul de la Salvare şi ISU intervenind cu promptitudine. Dr. Valentin Boldea, directorul Direcţiei de Sănătate Publică, a intervenit cu precizarea că Spitalul „Sf. Apostol Andrei” se confruntă cu o perioadă grea, astfel încât, la internare, „pacienţii primesc o listuţă cu medicamentele pe care trebuie să le cumpere”. Lucru cunoscut de toată lumea, dar în acelaşi timp şi subiect tabu. Însuşi prefectul i-a retezat intervenţia medicului de familie care conduce destinele sănătăţii judeţului nostru, întrucât problema farmaciilor avea să fie reluată la o altă şedinţă, a Colegiului Prefectural, programată să se desfăşoare după şedinţa Comisiei de Dialog Social.

Să punem cărţile pe masă - returnările ilegale de TVA

Tot Marian Filimon a adus în discuţie returnările ilegale de TVA, care ar fi în valoare de 20 de milioane de lei. Filimon a cerut ca măcar să se discute despre „oamenii şi filierele implicate”. Prefectul i-a replicat - „Nu o mai învârtiţi politic!” - apoi i-a cerut să nu comenteze despre chestiuni fără fundament, pentru care nu are o bază doveditoare. Filimon a replicat că detaliile vin de la Direcţia de Finanţe şi au fost prezentate în spaţiul public de mass-media locală. Încheind cu propunerea ca „măcar să spunem că este”. Păun a întrerupt subiectul cu promisiunea că va fi dezbătut în continuare la Colegiul Prefectural. Adică... mai între ei.

Şi cu „plopii plângăcioşi” cum rămâne?!

După atâtea subiecte arzătoare, o reprezentantă a pensionarilor în Comisia de Dialog Social a fost curioasă să afle „ce se mai întâmplă cu plopii plângăcioşi, pentru că s-a promis că vor fi tăiaţi”. Prefectul a replicat că problema ţine de municipalitate, arătând că aceasta nu e reprezentată de nimeni la şedinţa respectivă. Deci, dacă nu e problema Prefecturii iar Primăria nu a catadicsit să vină la şedinţă... gata cu subiectul. Păun a menţionat că plopii au fost plantaţi în oraş la apariţia combinatului siderurgic, pentru a asigura o perdea verde de protecţie a oraşului contra poluării, întrucât studii de specialitate au arătat că plopul este pomul cu cea mai mare capacitate de absorbţie a noxelor. Asta ştiam şi noi. Dar mai ştim şi că celebra perdea verde a fost înlocuită de construcţii şi că plopi sunt în tot oraşul, nu doar la margine, spre Combinat.

Articole înrudite