Comentariile, criticile şi contestaţiile nu au lipsit nici de această dată. Cel mai serios semnal a fost că subiectele uneia dintre probele pentru elevii de gimnaziu sunt studiate în liceu şi nu la şcoala generală. Însuşi premierul a cerut Ministerului Educaţiei Naţionale, "din postura de părinte", ca cei în drept să analizeze subiectele date şi numărul de ore de studiu ale elevilor.
După ce profesorii de specialitatea au contestat baremele de corectare şi subiectele de la examenul de evaluare naţională a elevilor de clasa a VIII-a, proba limba şi literatura română, iată că acestea sunt contestate şi de părinţi, prin Federaţia Naţională a Asociaţiilor de Părinţi (FNAP), care reclamă, în primul rând, dificultatea mare a unuia dintre acestea, considerat în afara programei, dar şi faptul că un alt subiect a avut baremul prost gândit. FNAP a enumerat nemulţumirile într-o scrisoare deschisă care a fost făcută publică în contextul afişării, vineri, a rezultatelor la examenele de Evaluare Naţională 2014.
Promovabilitatea la Galaţi a fost mai ridicată anul trecut
MEN a centralizat rezultatele obţinute înainte de contestaţii de absolvenţii clasei a VIII-a care au susţinut Evaluarea Naţională în sesiunea iunie 2014. Situaţia generală relevă că numărul mediilor peste 5 se încadrează în linia anilor precedenţi, iar diferenţele înregistrate în anii anteriori între rezultatele la Matematică şi Limba şi literatura română s-au ponderat, ajungând la procente comparativ egale. Probele s-au desfăşurat normal, fără abateri grave. Cu toate acestea, la nivel naţional au fost eliminaţi 8 candidaţi, dintre care doi au fost din Galaţi. La nivelul judeţului nostru, dintre cei 4.493 de candidaţi înscrişi, au participat la Evaluarea Naţională 4.359 de elevi, 132 fiind daţi absenţi. Din totalul acestora, 3.100 (71,12%) au promovat, obţinând medii peste 5, în timp ce 1.259 elevi (28,88%) au avut medii sub 5.
Anul trecut, la Evaluarea Naţională, pe judeţul Galaţi, în urma susţinerii celor două probe, din cei peste 4.500 de candidaţi, 76,51% au obţinut note peste 5.
Mai trebuie amintit că, la examinarea din acest an, cinci dintre elevi au reuşit să obţină medii de 10. Din cei 4.372 elevi care au susţinut proba la limba şi literatura română doar opt au obţinut nota maximă. Media aritmetică obţinută a fost de 6,32%. Alţi 102 elevi gălăţeni au primit notă maximă la matematică, din totalul de 4.367 elevi care au susţinut această probă. Media aritmetică înregistrată a fost de 6,39%.
Contestaţiile au fost depuse în cursul zilei de vineri iar mâine vor fi afişate rezultatele finale.
Media la Evaluarea Naţională, pondere de 75% pentru înscrierea la liceu
Potrivit planului de şcolarizare 2014-2015, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Galaţi, la învăţământul şcolar, cursuri de zi, cele 34 de licee, grupuri şcolare şi colegii naţionale îşi aşteaptă "bobocii", în cele 157 de clase a IX-a, care au alocate nu mai puţin de 4.396 de locuri. 300 dintre locuri sunt alocate pentru elevii de etnie rromă.
Înscrierile în învăţământul liceal se vor face în perioada 4-9 iulie, când absolvenţii clasei a VIII-a vor completa în fişele de înscriere opţiunile pentru unitatea de învăţământ în care doresc să-şi continue studiile. Aceste informaţii vor fi introduse în baza naţională de date şi vor fi verificate, pentru ca pe data de 15 iulie să aibă loc prima etapă a repartizării omputerizate. Între 17 şi 25 iulie, candidaţii îşi vor depune dosarele de înscriere la liceele unde au fost admişi, conform repartizării computerizate. A doua etapă a admiterii la liceu debutează pe 16 iulie, pentru ca pe 24 iulie să aibă loc efectiv distribuirea computerizată a candidaţilor. Admiterea în învăţământul liceal se face pe baza mediei aritmetice dintre media celor 4 ani de gimnaziu, cu o pondere de 25% din total, şi media obţinută la Evaluarea Naţională, cu o pondere de 75% din total. Potrivit legislaţiei în vigoare, se pot înscrie în învăţământul liceal şi elevii care au obţinut medii sub 5 la Evaluarea Naţională.