Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi a inovat un produs, fără conservanţi, un baton cu proteine cu gust bun, ciocolată neagră, în care mierea şi merişoarele au înlocuit zahărul rafinat. Noul baton are ca principală sursă de proteină soia din surse controlate şi concentrat din zer. Este şi extrem de bogat în fibre. Aproape doi ani a durat inovarea produsului care deja a câştigat marele premiu al concursului Ecotrophelia România, iar în noiembrie va reprezenta ţara noastră la Londra. O echipă de studenţi şi cadre didactice ale Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi sunt ”părinţii” batonului botezat HiProBar. ”Baza produsului este o combinaţie dintre două surse proteice, un izolat din soia şi un concentrat din zer, proteine din zer. S-a realizat un calcul în urma analizei amionioacizilor pentru a putea obţine cea mai sănătoasă şi cel mai echilibrat mix din cele două surse”, a precizat Cristian Dragomir, student SIA, Universitatea Dunărea de Jos Galaţi. Peste 100 de studenţi din toată ţara, fiecare având propriile produse, au concurat pentru marele premiu al concursului Ecotrophelia România la finala pe ţară de la Suceava. ”Au fost 15 echipe din şase centre universitare. Aceste echipe au avut o luptă foarte grea, din acesată luptă a ieşit câştigătoare echipa de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi. La Londra, concursul internaţional se desfăşoară numai cu juriu din mediul economic şi acolo contează cel mai mult aplicabilitatea unui asemenea produs”, a precizat prof.universitar Petre Alexe, coordonatorul echipei câştigătoare. Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi a inovat un produs, fără conservanţi, un baton cu proteine cu gust bun, ciocolată neagră, în care mierea şi merişoarele au înlocuit zahărul rafinat. Noul baton are ca principală sursă de proteină soia din surse controlate şi concentrat din zer. Este şi extrem de bogat în fibre. Aproape doi ani a durat inovarea produsului care deja a câştigat marele premiu al concursului Ecotrophelia România, iar în noiembrie va reprezenta ţara noastră la Londra. O echipă de studenţi şi cadre didactice ale Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii Dunărea de Jos din Galaţi sunt ”părinţii” batonului botezat HiProBar. ”Baza produsului este o combinaţie dintre două surse proteice, un izolat din soia şi un concentrat din zer, proteine din zer. S-a realizat un calcul în urma analizei amionioacizilor pentru a putea obţine cea mai sănătoasă şi cel mai echilibrat mix din cele două surse”, a precizat Cristian Dragomir, student SIA, Universitatea Dunărea de Jos Galaţi. Peste 100 de studenţi din toată ţara, fiecare având propriile produse, au concurat pentru marele premiu al concursului Ecotrophelia România la finala pe ţară de la Suceava. ”Au fost 15 echipe din şase centre universitare. Aceste echipe au avut o luptă foarte grea, din acesată luptă a ieşit câştigătoare echipa de la Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din Galaţi. La Londra, concursul internaţional se desfăşoară numai cu juriu din mediul economic şi acolo contează cel mai mult aplicabilitatea unui asemenea produs”, a precizat prof.universitar Petre Alexe, coordonatorul echipei câştigătoare. Un astfel de baton nu înlocuieşte o masă, ci este doar o gustare sănătoasă între mese. Din echipa de studenţi şi cadre didactice care au inovat produsul fac parte şi studenţii Ramina Ifrim, Maarian Neculau, Livia Pătraşcu (dr. inginer, echipă inventatori, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor Galaţi), Ina Vasilean (asistent dr. inginer, echipa de inventatori, Facultatea de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor). Preţul estimat la raft ar fi 5 lei. Produsul este destinat în special celor care fac efort fizic şi nu numai. Batonul are un conţinut mult mai mic de zaharuri faţă de alte produse similare de pe piaţă, iar preţul estimat este şi el sub nivelul produselor din aceeaşi gamă. Instructorii de fittnes chiar l-ar recomanda ca gustare celor care fac efort, dar şi celor care se recuperează. La un baton de 57 de grame sunt doar 202 calorii. În plus zaharurile ar fi la 11 grame ceea ce este destul de puţin. Există deja o colaborare cu o firmă de profil care, cel mai probabil, va scoate HiProBar pe piaţă la finalul anului.