22 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App

Librăria Humanitas Galaţi şi Editura Paralela 45 invită gălăţenii sâmbătă, începând cu ora 17.00, la o inedită lansare de carte. Evenimentul va fi completat de un intermezzo muzical susţinut de Andra Şerban şi Ioana Şelaru şi o dezbatere care poartă numele chiar a volumului lansat - "Cum se citeşte o carte". Cartea este bestsellerul Târgului de carte de la Bucureşti, din acest an, Bookfest 2014, iar unul dintre autorii săi a inspirat scenariştii americani într-un scenariu de film produs de Robert Redford şi nominalizat la mai multe categorii la Gala Oscar din 1995.
Prezintarea cărţii la Galaţi va fi ţinută de prof.Doru Căstăian (traducătorul cărţii) iar ca învitaţi speciali participă scriitorii Simona Toma (Lebadutza Lebadutzelor) şi A.G. Secară (Anonimul Gălăţean), pe post de critici literari.
"Cum se citeşte o carte a devenit un adevărat fenomen, un ghid literalmente clasic. Este cel mai bun şi mai de succes ghid pentru lectura comprehensivă adresat publicului larg. Cei doi autori descriu în detaliu diferitele niveluri de lectură şi cum puteţi ajunge să le stăpâniţi: de la citirea elementară, trecând prin răsfoirea sistematică a unei cărţi şi prin citirea inspecţională, şi până la citirea rapidă, acest ghid vă va învăţa cum să clasificaţi şi să radiografiaţi o carte, cum să extrageţi mesajul autorului şi să concepeţi critica acestuia. Veţi învăţa de asemenea tehnici de citire adecvate pentru parcurgerea cărţilor practice şi de beletristică, a volumelor de istorie, matematică, filosofie şi ştiinţe, fie că e vorba de cele naturale sau de cele sociale. În plus, volumul cuprinde două anexe extrem de importante: întâi de toate, o listă de lecturi esenţiale şi apoi o serie de teste utile pentru a vă evalua progresele în achiziţionarea abilităţilor de lectură", potrivit organizatorilor.
Unul dintre autori volumului, Mortimer J. Adler (1902-2001) a fost un reputat filosof şi profesor american care şi-a desfăşurat activitatea în prestigioase instituţii de învăţământ din Statele Unite (Universitatea din Chicago şi Universitatea Columbia din New York) şi a fost unul dintre contributorii importanţi ai Encyclopadiei Britannica, dar şi şi iniţiatorul seriei The Great Books of the Western World.
Coautorul cărţii prezentate şi la Galaţi, Charles Van Doren Lincoln (născut la 12 februarie 1926), este un caracterizat pe wikipedia drept un scriitor şi editor american care provine dintr-o distinsă familie de intelectuali a cărei membri au primit numeroase premii printre care şi Pulitzer. A devenit "celebru" după ce a fost implicat prin anii '50 într-un  răsunător scandal public, fiind implicat într-o emisiune-concurs tv cu premii consistente ale cărui răspunsuri se pare că au fost, la un moment dat, falsificate. Show-ul televizat a constituit ideea de la care s-a realizat filmul Salonul Quiz, apărut în 1994. Rolul lui van Doren a fost interpretat de către actorul britanic Ralph Fiennes. Produs şi regizat de Robert Redford şi scris de Paul Attanasio, filmul a făcut 24 milioane dolari în aprilie 1995, şi a fost nominalizat la Premiile Oscar la mai multe categorii: Cel mai bun film, Cel mai bun regizor, Cel mai bun actor într-un rol secundar şi Cel mai bun scenariu adaptat.


Articole înrudite