După ce luni au fost găsiţi în zona mai multor bălţi ale pârâului Bârlădel sute de peşti morţi, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a notificat imediat medicii de familie şi Spitalul de Boli Infecţioase. Autorităţile medicale au făcut acest lucru deoarece au auzit că mulţi dintre cei care au reclamat situaţia se plângeau că oamenii din satele limitrofe au luat peştele mort ca să îl mănânce sau chiar pentru a-l vinde altora în sat. „Din acest motiv, după ce am fost informaţi de existenţa acestei probleme, Direcţia de Sănătate Publică Galaţi a notificat medicii de familie din comuna Braniştea, dar şi pe cei din comunele limitrofe. Direcţia de Sănătate Publică a anunţat şi Spitalul de Boli Infecţioase să monitorizeze situaţia. Cadrele medicale au fost avertizate că există riscul ca o parte a populaţiei din zonă să fi consumat peşte mort. Din acest motiv trebuie tratate cu maximă atenţie şi raportate toate bolile din sfera gastrointestinală, şi nu numai, care pot să apară în urma consumului de carne din peşte alterat. Persoanele care consumă carne alterată pot risca de la o simplă toxiinfecţie alimentară şi până la afecţiuni gastrointestinale grave” , a precizat dr. Valentin Boldea, purtătorul de cuvânt al Direcţiei de Sănătate Publică Galaţi.
Starea de alertă medicală a apărut după ce luni, în mai multe bălţi ale pârâului Bârlădel, au fost găsiţi sute de peşti morţi. Iniţial s-a bănuit că aceştia au murit din cauza unei poluări accidentale, dar ulterior rezultatele investigaţiilor au scos la iveală faptul că peştii au murit din cauza lipsei de oxigen. Mulţi dintre cei care duc la păscut animalele în zona pârâului au văzut dezastrul şi au anunţat autorităţile, în timp ce alţii au adunat peştii morţi ca să îi consume sau să îi scoată la vânzare.