La poligonul Smârdan a avut loc exerciţiul interarme multinaţional „Mălina 2014”, la care au participat peste 1.000 de militari din Galaţi, Vrancea, Brăila, Bacău, dar şi un pluton din Republica Moldova. Scenariul exerciţiului spunea că acţiunea se petrece pe continentul fictiv Danubia, unde Cesenia şi Dobronia, două ţări influente, se luptă pentru posesia şi exploatarea unui zăcământ de hidrocarburi aflat la graniţa celor două ţări.
Ministrul Mircea Duşa a fost prezent la exerciţiu şi apoi a vizitat şi o expoziţie de tehnică de luptă. În timp ce i se prezenta un tanc TR Bizon, ministrul Apărării Naţionale a fost invitat să încerce să conducă tancul care cântăreşte nu mai puţin de 50 de tone. Ministrul a acceptat provocarea şi a reuşit să-l conducă pe o distanţă de câteva sute de metri, evident, primind sfaturi de la un tanchist, care a fost mulţumit de elevul ministerial şi, la final, i-a înmânat un brevet. La coborârea din tanc, ministrul Apărării s-a declarat foarte mulţumit de maşinăria pe care a reuşit să o urnească din loc.
„A fost interesant să poţi conduce un tanc atât de mare foarte simplu, doar cu două manete. Trebuie să continuăm alocarea de sume mai mari pentru armată, astfel încât până în 2016 să ajungem cam la 2% din PIB. Premierul a promis că la rectificare vom primi bani pentru a continua programul de dotare şi de pregătire a armatei. Astfel de exerciţii sunt extrem de importante acum şi toţi partenerii noştri, mai ales NATO, sunt, la fel, interesaţi de continuarea unor astfel de acţiuni”, a spus Mircea Duşa când a fost întrebat de importanţa pregătirii armatei în condiţiile de instabilitate de la graniţa României.
„Mălina 2014” a fost un exerciţiu amplu de luptă, la care au participat peste 1.000 de militari, cu aproximativ 220 de mijloace tehnice, de la Brigada 282 Infanterie Mecanizată, patru aeronave IAR-99 Şoim şi patru elicoptere IAR-330 Puma Socat, de la Baza 95 Aeriană. La exerciţiu au participat militarii din unităţi militare aflate în garnizoanele Focşani, Brăila, Galaţi şi Bacău dar şi un pluton de militari din Republica Moldova. „Sunt mulţumit că putem participa la acest exerciţiu în condiţii mai bune decât am putea avea la noi”, a spus mr. Tudor Alabadji, comandantul plutonului moldovean. Militarul moldovean a preferat să nu răspundă la nicio întrebare legată de situaţia Moldovei în actualele condiţii din Ucraina.