Săptămâna aceasta se desfăşoară două dintre probele înscrise în calendarul sesiunii de Bacalaureat din 2014. Astfel, timp de trei zile, până joi inclusiv, se desfăşoară prima probă a examenului, cea de limba română, urmând ca elevii aparţinând minorităţilor naţionale să susţină şi proba în limba maternă.
Potrivit calendarului examenului de bacalaureat naţional – 2014, sesiunea iunie-iulie, între 10 şi 12 iunie se va susţine proba A - "Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba română". Pentru intervalul 11-13 iunie este propusă proba B - "Evaluarea competenţelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă".
Pentru susţinerea examenului de Bacalaureat, în judeţul Galaţi sunt în evidenţă 4.018 candidaţi. Pentru orientare şi clarificări, Inspectoratul şcolar al judeţului Galaţi a publicat lista centrelor de examen - BACALAUREAT 2014 - şi a unităţilor de învăţământ arondate în judeţ pentru aceste activităţi.
Astfel, la nivelul judeţului Galaţi sunt 12 centre de bacalaureat, dintre care trei în municipiul Tecuci, fiecare dintre acestea având arondate două sau mai multe unităţi de învăţământ, după cum urmează: Colegiul Economic „Virgil Madgearu”, Colegiul Naţional „Calistrat Hogaş” Tecuci, Colegiul Naţional „Spiru Haret” Tecuci, Colegiul Tehnic de Alimentaţie şi Turism „Dumitru Moţoc”, Colegiul Tehnic „Traian Vuia”, Liceul Teoretic „Mircea Eliade” - 6 centre cu câte două unităţi şcolare arondate; Colegiul de Industrie Alimentară „Elena Doamna”, Colegiul Tehnic „Radu Negru” - 2 centre cu câte trei unităţi şcolare arondate; Colegiul Naţional „Mihail Kogălniceanu”, Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” - 2 centre cu patru unităţi şcolare arondate; Liceul Tehnologic de Marină - 1 centru cu cinci unităţi şcolare arondate şi, nu în cele din urmă, Colegiul Naţional de Agricultură şi Economie Tecuci - 1 centru cu şase unităţi şcolare arondate.
Greu cu obţinerea de informaţii
Din păcate, se pare că la Inspectoratul Şcolar Galaţi, faptul că au rămas fără inspector şcolar general reprezintă pentru angajaţii instituţiei prilej de...."dilaila". Sau vântul schimbării le-a tăiat pofta de... muncă. Cel puţin în privinţa adjunctului, aflat acum la comanda instituţiei, Diana Bulai, nu se mai ştie nimic. Oficial ştim că nu este bolnavă sau în concediu de odihnă. Marţi dimineaţă, nevoiţi să solicităm mai multe detalii despre examene şi candidaţii care tocmai le susţin, am fost sfătuiţi să "o căutăm" pe telefon, căci MONITORIZEAZĂ procesul de examinare. Cu toate că în epoca informaţiei există telefon, mail, facebook, sms sau mai ştiu eu ce alte metode pentru comunicare, reprezentantul educaţiei gălăţene nu este de găsit. Şi asta cu toate că, pentru promovarea anumitor proiecte, la începutul acestui an, insp.şc.adj. Diana Bulai, ne-a dat şi două numere personale să o sunăm, pentru informaţii şi detalii suplimentare. Din păcate, ne-am încărcat agenda telefonică degeaba. Dar ce facem cu informaţiile publice despre situaţia la zi a Inspectoratului?