11 MAI 2025 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Salvarea marionetelor în epoca digitală - spectacolul 3D!
Salvarea marionetelor în epoca digitală - spectacolul 3D!

Copii cu ochelari la ochi, întinzând mâinile în gol, ferindu-se de obstacole imaginare şi ţipând, fie de frică, fie de încântare, cam aşa arată acum ...nu, nu o sală de cinematograf 3D, aşa cum aţi crede, ci sala Studio a Teatrului Dramatic Fani Tardini, acolo unde, în această săptămână, a avut loc ultima repetiţie cu public a spectacolului 3D „Călătorie spre centrul pământului”. Spectacolul va avea premiera duminică, 17 ianuarie, la ora 10.30 şi la ora 12.00.
Spectacolul este prima colaborare dintre Teatrul „Gulliver” şi regizorul Radu Dinulescu, cel care a venit cu un concept nou şi cu o colaborare cu cineastul belgian Armand Richelet, care asigură scenografia, muzica şi animaţia 3D.
Care este motivul pentru care tradiţionalele marionete joacă acum împreună cu decoruri tridimensionale, a explicat Eduard Şisu, directorul Teatrului Gulliver: „Trebuie să ţinem pasul, iar copiii din ziua de astăzi, se ştie, sunt foarte atraşi de tot ce înseamnă tehnologie, digital. De aceea am optat pentru acest gen de spectacol”.
Iar spectacolul de păpuşi în variantă 3D pare să fie chiar cheia succesului. Practic, păpuşile joacă în spatele unui ecran cinematografic pe care rulează un film 3D, o îmbinare fericită între clasicul spectacol de animaţie şi tehnologia zilelor noastre, despre care ne-a vorbit regizorul Radu Dinulescu: „Practic, sunt singurul din lume care, împreună cu colaboratorul meu Armand Richelet facem tipul ăsta de spectacol. E drept, un spectacol asemănător a apărut, anul trecut, şi la Avignon, dar acolo s-au folosit ochelari bicolori, noi folosim ochelari activi. Am realizat, prima oară, un spectacol de animaţie 3D în 2010-2012, la Arad, unde am beneficiat de o finanţare europeană. A fost un proiect prin care trebuia să «salvăm» într-un fel marionetele, teatrul de păpuşi, în epoca aceasta a tehnologiei. Şi atunci am găsit această soluţie, am fost şi foarte norocos să îl cunosc pe Armand Richelet şi să facem astfel de spectacole. Am mers cu astfel de spectacole în ţară, dar şi în străinătate, în Turcia, Cehia, Belgia, New York, Washington, şi peste tot reacţia publicului este extraordinară. Este această magie, căci spectatorii văd obiecte care vin spre ei, încearcă să le prindă, se feresc, este extraordinar. Un alt rezultat al acestei îmbinări între marionete şi filmul 3D este faptul că a crescut numărul spectatorilor, căci a crescut şi vârsta acestora. Astfel, dacă la un spectacol de marionete vârsta spectatorilor este de până la 10-11 ani, aici, vârsta creşte, căci ne vin la astfel de spectacole şi adolescenţi, dar şi tineri”.
Radu Dinulescu spune că pe viitor vrea să extindă astfel de producţii 3D şi la spectacole de teatru sau coregrafie. „Până la urmă, vorbim de o nouă artă”, spune Radu Dinulescu.


Articole înrudite