Studenţii şi cadre ale Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” din Galaţi au prezentat două produse create ce au fost selectate la Ecophelia, concurs a cărui fază naţională va avea loc la Timişoara iar faza internaţională va avea loc în acest an la Milano. Prima echipă a prezentat Lolly Cake. Prăjitura acadea este rezultatul muncii de câteva luni a echipei alcătuite de studenţii Alexandra Andreea Creţu, Bogdan Păcuraru Burada şi Nina Nicoleta Condurache.
„Este un produs certificat eco, care nu conţine gluten, deoarece făina obişnuită a fost înlocuită cu făină din cocos. Este compus din făină de cocos, orez, unt, ouă, cătină, nuci, vişine deshidratate şi ciocolată. Este indicat pentru copii dar şi pentru cei care au probleme de sănătate tip boală celiacă sau colon iritabil. Costul estimat de noi este de 2,5 lei şi are 170 kcal. Nu este un produs diet, deşi are mai puţin zahăr. Am avut un concurs culinar în facultate şi, cum am şi eu anumite probleme de sănătate date de gluten, m-am gândit la asta şi echipa mea a fost de acord”, a spus Alexandra Andreea Creţu, studentă în anul III.
Pentru crearea lui Slim Mozaic Slippery Salami s-a muncit doi ani, 24 de ore din 24. Produsul este unul diet şi a înlocuit cvasitotal grăsimea animală cu grăsime vegetală. Pe scurt, produsul conţine carne de vită, porc, ulei extravirgin de măsline şi ulei de palmier şi este crud afumat.
„Costă cu 20% mai mult decât un produs clasic similar, în schimb am înlocuit aproape total clorura de sodiu, sarea, cu clorură de potasiu. După cum ştiţi, la noi se consumă de două ori mai multă clorură de sodiu decât în restul Europei iar asta aduce după sine posibile suferinţe cardiace”, a spus Cristian Tudose, profesor coordonator la proiectul pentru salam.
„Reţeta originală pe care am modificat-o a fost cea a salamului clasic de vară. Acesta are cam 35% grăsime animală, pe când salamul nostru are 20% grăsime, aproape total vegetală. Gustul este unul similar unui produs clasic şi am păstrat chiar acel mozaic care la salamul clasic e din grăsime, iar la noi din ulei de palmier”, a spus Cristian Dima, coordonator ştiinţific al proiectului. Salamul poate fi produs pe o linie tehnologică obişnuită şi se pare că o mare firmă de produse din carne deja ar vrea să cumpere invenţia.
„Cu aceste două produse ne vom prezenta la faza naţională a concursului, de la Timişoara, iar apoi, dacă vom fi selectaţi, poate vom ajunge şi la faza internaţională”, a precizat Petru Alexe, decanul Facultăţii de Ştiinţa şi Ingineria Alimentelor din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi. La concursul de la Timişoara vor participa 20 de echipe din 12 universităţi.