Controversata eliberare a lui Emanoil Bocăneanu, fost prefect de Galaţi, care a avut loc vineri, în urma unei decizii a Curţii de Apel Galaţi, este deja subiect de anchetă a CSM. Ieir, Curtea de Apel Galaţi a motivat decizia luată vineri. Din încheierea de şedintă reiese că magistraţii de la Curtea de Apel au fost nevoiţi să îl lase pe Bocăneanu liber după ce avocaţii acestuia, care contestau la Curte decizia de prelungire a arestului preventiv luată la Tribunalul Galaţi, au demonstrat că decizia Tribunalui era tardivă. Pe scurt, din motivarea Curţii de Apel se înţelege că pe data de 4 iunie, la Tribunalul Galaţi s-a judecat dacă în cazul lui Bocăneanu este necesară prelungirea arestului preventiv pentru care se dăduse mandat pe 7 mai. Bocăneanu era acuzat de fapte de corupţie şi trafic de influenţă, plus încălcarea condiţiilor controlului judiciar. Numai că magistraţii Tribunalului Galaţi nu au dat o decizie pe loc, ci au amânat pronunţarea până pe 6 iunie şi atunci au decis că Bocăneanu trebuie să rămână în arest preventiv. Numai că avocaţii acestuia au contestat această decizie la Curtea de Apel, demonstrând, negru pe alb, că al lor client era liber de drept de pe data de 5 iunie şi că deja a stat încă 20 de zile ilegal în arest. Se pare că totul ar fi pornit de la faptul că, atunci când au calculat cele 30 de zile ale arestului preventiv, nu s-a luat în calcul că luna mai are 31 de zile, nu 30.
„Potrivit noului cod penal, termenul prin care a fost dispusă măsura arestării preventive a inculpatului, prin încheierea de şedinţă din 7 mai 2014 a Tribunalului Galaţi, s-ar fi împlinit pe 5 iunie. Instanţa de fond, care a pronunţat încheierea de şedinţă din data de 6 iunie 2014 a Tribunalului Galaţi, deşi a pus în discuţie măsura arestării preventive a inculpatului la termenul din 4 iunie 2014, a amânat pronunţarea acestei măsuri pe data de 6 iunie. Se constată însă că la data de 5 iunie ora 24 măsura arestării preventive încetase de drept. (...) În această situaţie inculpatul ar fi trebuit să fie pus deîndată în libertate”, se arată în motivarea deciziei de punere în libertate a lui Emanoil Bocăneanu de vineri 27 iunie a Curţii de Apel Galaţi.
Singurii care acum ar mai putea cere un mandat de arest preventiv pentru Bocăneanu ar fi procurorii din Brăila. Acolo, la Parchetul de pe lângă Tribunalul Brăila, se cercetează cazul în care Emanoil Bocăneanu este acuzat că a vrut să pună la cale un asasinat plătit. Reamintim că, vizavi de felul în care a fost eliberat Bocăneanu, procurorii DNA Galaţi au sesizat structura centrală a DNA. La rândul lor, procurorii anticorupţie din capitală au sesiat Consiliul Superior al Magistraturii, cerând verificarea întregului proces penal, dar, mai ales, a condiţiilor în care s-au judecat măsurile preventive luate atât la Tribunalul Galaţi cât şi la Curtea de Apel Galaţi.