Sâmbătă, timp de aproape o oră, Nicolae Bănicioiu, ministrul Sănătăţii, s-a aflat la Spitalul de Urgenţă Galaţi. Ministrul Nicolae Bănicioiu a fost însoţit la Spitalul de Urgenţă de Nicolae Baclbaşa, preşedintele Consiliului Judeţean Galaţi, care i-a arătat ministrului care ar fi priorităţile pentru cea mai mare unitate spitalicească din judeţ, unitate sanitară aflată în ograda Consiliului Judeţean. Profesorul Aurel Nechita, de la Facultatea de Medicină, a fost de asemenea printre cei care l-au însoţit pe ministru şi evoident că nu aveau cum să lipsească de la acest rapid tur de forţă în spital directorul unităţii, dr. Mihaela Debita, dar şi directorul medical, prof. dr. Dorel Firescu. „S-au făcut vizite în mai multe secţii, printre care se numără Unitatea de Primiri Urgenţe, secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă, dar şi secţiile de Chirurgie 1 şi 2 şi secţia Chirurgie Plastică şi Reparatorie. Ministrul Sănătăţii a fost interesat de stadiul în care se află lucrările de reabilitare a Unităţii de Primiri Urgenţe”, a precizat dr. Mihaela Debita, managerul Spitalului de Urgenţă.
În Unitatea de Primiri Urgenţe, zona aflată în reabilitare, preşedintele CJ, Nicolae Bacalbaşa, dar şi managerul Mihaela Debita i-au dat ministrului asigurări că se fac toate eforturile pentru ca lucrările să se termine la timp, cel târziu în toamnă. Cu această ocazie, preşedintele CJ i-a adus la cunoştinţă ministrului că, din păcate, finanţarea pentru Unitatea de Primiri Urgenţă, ce se realizează direct de la Ministerul Sănătăţii, este deficitară, fiind asigurată doar o pătrime din necesar.
Tot în Unitatea de Primiri Urgenţe, ministrul Bănicioiu a fost întrebat de gălăţeni de ce nu au mai mulţi medici la dispoziţie. Oamenii se plângeau că nu există medic hematolog şi că nu sunt destui medici oncologi. Din păcate, după ce actualul medic a intrat în concediu de maternitate, conducerea Spitalului de Urgenţă a încercat să aducă un alt specialist, dar s-a lovit numai de refuzuri, inclusiv din Brăila, care ar fi oraşul cel mai apropiat. Preşedintele CJ a plusat şi a spus că ar oferi şi un apartament, numai să se găsească un medic hematolog.
Cât despre oncologi, aici sunt doi specialişti, dar este clar că nu fac faţă numărului mare de pacienţi, mai ales că aceşti medici lucrează şi în spital, şi în zona de radioterapie. Legat de radioterapie, există posibilitatea ca la Galaţi să ajungă un accelerator nuclear care să înlocuiască sursa de cobalt a actualului aparat de radioterapie.
„Eu am venit în mod special pentru ATI şi pentru Urgenţe. Este prima oară pentru mult timp când am reuşit să deblocăm programul, aşa că şi la Galaţi tot ceea ce este pacient critic ar trebui să fie rezolvat. Am vizitat şi Unitatea de Primiri Urgenţe, unde este o lucrare în desfăşurare. Am primit asigurări că până în toamnă va fi terminată. Problema elicopterului este rezolvată. În schimb, sunt mulţumit că în toamnă demarăm Programul Naţional de Radioterapie, care va cuprinde şi Galaţiul, program început în premieră după 22 de ani. Pentru asta, la Galaţi va ajunge, sper eu că repede, un accelerator nuclear de particule pentru radioterapie”, a spus Bănicioiu.
Situaţia pensionării asistenţilor a fost un alt punct de discuţie. Dacă asistenţii sunt pensionaţi dar ritmul angajărilor nu este acelaşi cu cel al pensionărilor, de 1/1 şi nu de 1/7, cum este la bugetari, atunci penuria de asistenţi va atinge cote alarmante. Ministrul Nicolae Bănicioiu a precizat că acest aspect va fi lămurit printr-un act legislative ce va fi emis cât de curând.