În cadrul vizitei făcute sâmbătă la Galaţi, pentru a participa la lansarea candidaturilor lui Dan Nica şi a Laurei Marin, premierul Victor Ponta a vizitat şi Combinatul, unde s-a întâlnit cu reprezentanţii conducerii, şi anume directorul general Bruno Ribo şi country-managerul ArcelorMittal, Ionel Borş. Premierul Victor Ponta, care a venit însoţit de ministrul Economiei, Constantin Niţă, a discutat cu oficialitţile unităţii aceleaşi probleme care au mai fost puse pe tapet şi până acum, şi anume problema legată de calendarul de liberalizare a preţurilor şi diferitele componente care compun preţul energiei electrice.
„Activitatea ArcelorMittal este fundamentală pentru Guvern, iar mesajul pentru întreaga industrie grea este că prin toate măsurile legislative pe care le avem în vedere vom sprijini continuarea activităţii industriei în România, într-un context în care la nivel european cea mai mare provocare este preţul la energie. Preţul energiei a scăzut deja, dar trebuie şi poate să scadă în continuare, în special prin aplicarea de la 1 iulie a schemei referitoare la reducerea cu până la 85% a certificatelor verzi. Reducerea taxei de cogenerare este un alt mijloc prin care putem să reducem în continuare preţul energiei electrice. În privinţa preţului la gaze naturale, avem o strategie comună, prin care relaţia între cei doi mari producători, Petrom şi Romgaz, să păstreze preţurile la gaze în aşa fel încât marii producători să rămână într-o marjă de competitivitate”, a declarat Victor Ponta la sfârşitul întrevederii cu reprezentanţii conducerii.
Întrebat cum comentează diferitele semnale de alarmă trase de oficiali ai unităţii, prin care aceştia afirmau că ar exista pericolul închiderii foastului colos siderurgic în cazul în care Executivul nu ia o serie de măsuri, premierul Ponta a spus că guvernul va trebui să asigure un cadru competitiv pentru sectorul industrial, în concordanţă cu deciziile luate la nivelul Uniunii Europene, deoarece şi în UE este necesară o politică energetică pentru asigurarea competitivităţii industriei. „Nu au spus că închid, dar au spus un lucru care este valabil pentru orice afacere, şi anume aceea că atâta timp cât sunt competitivi şi au o perspectivă pe termen mediu şi lung, vor rămâne. Altfel, nu pot să piardă tot timpul, nu poţi să ceri niciunui investitor să piardă bani în România. ArcelorMittal Galaţi, în condiţiile în care România asigură condiţii de competitivitate, face investiţii şi îşi continuă activitatea. Depinde şi de capacitatea Europei de a nu distruge marea industrie, deoarece măsurile luate în ultimii ani la nivel european au fost extrem de anti-competitive, motiv pentru care a şi existat o reducere semnificativă în Europa a marii producţii industriale”, a spus Victor Ponta.
Rămâne de văzut care vor fi efectele discuţiilor purtate, în condiţiile în care recent pe platforma Combinatului au fost oprite din activitate atât Furnalul 5, dar şi Oţelăria, în vederea efectuării unor investiţii importante.