VIDEO: Gerul a umplut până la refuz Centrul pentru Persoane fără Adăpost din Galaţi Recomandat

Miercuri, 09 Ianuarie 2019 16:19
Publicat în Eveniment
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Avalanşă de oameni ai străzii la Centrul de Urgenţă şi Asistenţă Socială din Galaţi. Temperaturile extrem de scăzute din ultimele zile au umplut până la refuz clădirea dedicată special pentru cei fără adăpost. Sunt peste 100 de oameni cazaţi într-un spaţiu care, după noile norme europene, ar avea disponibile doar 44 de locuri. "În regulament sunt stipulate 44 de locuri de cazare şi în prezent sunt 100 de persoane. Centrul de Urgenţă face eforturi pentru a asigura cazare pentru toate persoanele care au nevoie în această perioadă rece. Deci, cu siguranţă, nimeni nu va rămâne fără adăpost şi sprijin", a precizat Viorica Colac, director Centru de Urgenţă şi Asistenţă Socială Galaţi.

10Oameni2

Toate paturile sunt ocupate şi se suplimentează locurile din cauza numărului mare de cereri. Ca să nu îngheţe, oamenii au venit din proprie iniţiativa sau au fost aduşi de ambulanţe după ce i-au găsit pe străzi aproape degeraţi. "În stradă acum nu se poate sta. Este o mână de ajutor întinsă de acest centru. De obicei, iarna sunt mai mulţi, dar ne descurcăm şi aşa. Chiar dacă e înghesuială uneori, tot e mai bine decât afară", a spus Sava Apostol, unul dintre oamenii străzii cazaţi la Centrul de Urgenţă pentru Persoane fără Adăpost al Primăriei municipiului Galaţi. Oamenii sunt cazaţi timp de trei luni de zile, perioadă în care au asigurat un pat, trei mese calde, asistenţă medicală şi consiliere psihologică. Mulţi au depăşit deja cele trei luni, însă conducerea face eforturi pentru a-i caza în continuare, mai ales pe timpul anotimpului rece.

Zeci de persoane fără adăpost, depistate de poliţişti pe străzile din Galaţi

În ultimele zile cu temperaturi scăzute, la nivelul municipiului Galati poliţiştii locali au avut ca prioritate depistarea şi internarea persoanelor fără adăpost. În doar câteva zile oamenii legii au găsit în stradă un număr de 25 de persoane, 14 dintre acestea au refuzat internarea, iar restul de 11 au ajuns în instituţii de ocrotire sau au fost ridicate de ambulanţe şi transportate la unităţile medicale. De la începutul anotimpului rece în atenţia poliţiştilor locali au fost un număr de 110 persoane fără adăpost, 57 dintre acestea fiind internate în centrele specializate.

10Oameni captura

La nivelul municipiului Galaţi în această perioadă se află în derulare Planul de măsuri „Hibernal 2018 - 2019”. În cadrul acestui plan poliţiştii locali acţionează şi pentru identificarea persoanelor fără adăpost. În cazul persoanelor fără adăpost aflate în stare de ebrietate sau sub influenţa substanţelor toxice, acestea sunt internate la Spitalul de Psihiatrie „Elisabeta Doamna”. Poliţia Locală Galaţi precizează că persoanele fără adăpost găsite în stradă, pot fi internate doar cu acordul lor.

Media

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu