24 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fonduri UE de milioane de euro, pentru integrarea tinerilor pe piaţa muncii
Fonduri UE de milioane de euro, pentru integrarea tinerilor pe piaţa muncii

 

Ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb, a semnat, împreună cu preşedintele ANOFM (Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă), Cristiana Barbu, contractele de finanţare pentru 3 proiecte care vizează integrarea tinerilor şomeri pe piaţa muncii.
Acestea au o valoare totală de aproximativ 9,7 milioane euro şi sunt finanţate prin Programul Operaţional Capital Uman 2014-2020 (POCU). Pentru regiunea Bucureşti Ilfov, contractul de finanţare are o valoare de 1,3 mil. euro, iar pentru celelalte regiuni de dezvoltare valoarea este de 8,4 mil. euro.
Două dintre proiecte vizează schemele naţionale de ucenicie şi stagii şi oferă sprijin financiar nerambursabil angajatorilor care organizează programe de ucenicie la locul de muncă şi/sau stagii pentru absolvenţii de învăţământ superior.
Astfel, angajatorii care organizează programe de ucenicie şi/sau programe de stagii pot depune la ANOFM/AJOFM solicitări pentru sprijin financiar nerambursabil, prin intermediul acestor măsuri, după cum urmează: angajatorul care încheie un contract de ucenicie beneficiază de 1.125 lei/lună/ucenic, în perioada de derulare a contractului (12 luni, 24 luni, 36 luni, în funcţie de nivelul de calificare al programului), angajatorul care încheie un contract de stagiu beneficiază de 1.350 lei/lună, în perioada derulării contractului de stagiu (6 luni).
Solicitările de sprijin financiar se pot depune la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă din regiunile eligibile: Nord-Est, Nord-Vest, Sud–Vest Oltenia şi Bucureşti-Ilfov.
Cel de-a treilea proiect, având o valoare de 460.000 euro, vizează activarea tinerilor NEETs (Not in Education, Employment or Training /care nu sunt înscrişi într-un program de educaţie, ocupare sau formare profesională). Concret, prin acordarea unei prime de activare, se urmăreşte stimularea ocupării în rândul tinerilor.
Astfel, un tânăr domiciliat/cu reşedinţa într-una din regiunile Centru, Sud-Est şi Sud Muntenia, înregistrat la AJOFM şi care se angajează pentru o perioadă mai lungă de 3 luni (după data înregistrării sale la AJOFM), beneficiază de 500 lei net (prima de activare/ se acordă o singură dată).
"Îndemnăm tinerii şomeri să se adreseze Agenţiilor Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, pentru a beneficia nu doar de sprijinul financiar prevăzut prin aceste proiecte finanţate din fonduri europene, dar şi de orientare profesională pentru a-şi găsi mai uşor un loc de muncă", a declarat Rovana Plumb.
La rândul său, Cristiana Barbu, a subliniat importanţa implementării proiectelor, arătând că acestea vin atât în sprijinul tinerilor, dar şi al angajatorilor care au nevoie de forţă de muncă.
Proiectele descrise fac parte din Programul România angajează, destinat şomerilor, în special tinerilor NEETs şi urmăreşte creşterea ocupării, în conformitate cu obiectivele stabilite prin Programul de Guvernare. Contactele AJOFM se găsesc pe site-ul ANOFM.


Articole înrudite