Investiţie pentru eliminarea pericolului de inundaţii datorate Siretului

Luni, 28 Decembrie 2015 00:00
Publicat în Fonduri UE
Evaluaţi acest articol
(6 voturi)

După ce în vara anului 2010 localitatea Şendreni, dar şi municipiul Galaţi au fost puternic afectate de inundaţii, Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad a făcut tot posibilul ca acest luru să nu se mai întâmple. Astfel, s-a reuşit ca la sfârşitul acestui an să se finalizeze lucrările de supraînălţare a digului şi consolidare a malului în această zonă. Lucrările au fost de mare amploare, astfel încât să poată asigura apărarea împotriva inundaţiilor a localităţii Şendreni şi stoparea eroziunilor active de mal din zona intravilanului Şerbeştii Vechi, dar şi supraînălţarea digului râului Siret în zona pod CSG – Uzina de Apă Galaţi.
”Dacă apele aduse de viitura din 2010 nu ar fi început să scadă repede şi dacă s-ar mai fi păstrat la cotele atinse încă 2-3 zile, ar fi fost şi mai mare nenorocirea. Imediat dupa aceea, Guvernul a locat fonduri şi noi am început lucrările de supraînălţare şi consolidare, dar, cum banii nu au fost suficienţi pentru terminarea lucrărilor, s-a găsit soluţia accesării fondurilor europene, cu ajutorul cărora am finalizat asigurarea acestei zone”, a afirmat Gheorghe Chicoş, inginer-şef SGA.
Pentru înlăturarea efectelor distructive ale apelor mari din bazinul hidrografic Siret, produse de ploile abundente, în perioada iunie – iulie 2010, datorită cărora au fost atinse maxime istorice ale cotelor Dunării, Siretului şi Prutului, Guvernul a alocat fondurile necesare începerii lucrărilor hidrotehnice cuprinse în cadrul obiectivului de investiţie “Supraînălţare dig şi consolidări de mal în zona localităţii Şendreni, judeţul Galaţi” care de fapt a fost doar prima etapă a lucrărilor. Pentru trecerea la cea de-a doua etapă, au fost accesate şi fonduri europene prin Programul Operaţional Sectorial ”Mediu” 2007 - 2013, suma totală a investiţiei ridicăndu-se la peste 10.000.000 lei.
În prima etapă s-a executat supraînălţarea digului existent pe malul stâng al râului Siret în zona localităţii Şendreni, pe o lungime de 1.776 m. În etapa a doua s-a realizat supraînălţarea digului la cota finală din zona localităţii Şendreni la cota finală, astfel încât s-a ajuns la nivelul corespunzător debitului maxim cu probabilitatea de depaşire de 1%, dar şi echiparea digului cu borne hectometrice şi kilometrice, borne şi bariere. Tot în a doua etapă a lucrărilor s-a realizat şi supraînălţarea digului râului Siret în zona pod CSG – Uzina de Apă Galaţi, pe o lungime de 840 m, dar şi consolidarea malului stâng al Siretului în zona localităţii Şerbeştii Vechi. Pentru protecţia malului stâng al râului Siret, în zona localităţii Şerbeştii Vechi s-au realizat trei consolidări de mal, în lungime totală de 328 m.
Odată cu finalizarea acestor lucrări, locuitorii din Şendreni, Şerbeşti, dar şi cei din zona Bădălan a Galaţiului, nu mai planează pericolul inundaţiilor asupra terenurilor şi locuinţelor lor.

Mai multe din această categorie:

Lasă un comentariu