18 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Secretar de stat: Procedurile pentru accesarea fondurilor europene sunt din ce în ce mai stufoase
Secretar de stat: Procedurile pentru accesarea fondurilor europene sunt din ce în ce mai stufoase

Procedurile emise de Comisia Europeană pentru accesarea fondurilor europene sunt din ce în ce mai stufoase de la un interval de finanţare la altul, deşi beneficiarii se aşteaptă la simplificarea lor, a declarat Ilie Dan Barna, secretar de stat în Ministerul Fondurilor Europene.
"Simplificarea pe noul interval de finanţare 2014-2020, pe care toată lumea şi-o doreşte, (...) este o himeră. Fiecare nou interval de finanţare a venit dinspre Comisie cu proceduri birocratice mult mai complexe şi mai consistente", a spus secretarul de stat, prezent la conferinţa "Absorbţia finanţărilor europene — şansă de modernizare pentru România", organizată de ziarul Bursa,
El a arătat că, în intervalul de finanţare actual, 2014-2020, procedurile sunt mult mai stufoase decât au fost în intervalul anterior, 2007-2013.
"În momentul de faţă, la Comisie se lucrează pe un mecanism de costuri simplificate. Am transmis reprezentanţilor Comisiei că aşteptările în piaţă ale beneficiarilor de finanţări în ceea ce priveşte simplificarea sunt unele foarte mari. Privirea spre Comisie este ca spre un Sfânt Graal, care ar trebui să vină acum să explice ce înseamnă aceste costuri simplificate din punctul lor de vedere", a continuat Barna.
Oficialul a transmis beneficiarilor de fonduri europene să nu se aştepte ca autorităţile de la Bruxelles să simplifice lucrurile peste noapte.
"În spate, mecanismul a devenit şi devine zi de zi atât de stufos, încât simplificarea, mie, personal, acum, mi se pare un slogan frumos. Vă spun asta cu francheţe, să nu vă aşteptaţi la lucrurile să devină peste noapte foarte simple. Nu au cum să fie", a adăugat Barna.
El a arătat că, în ultimele şapte luni, în România au intrat 1,9 miliarde de euro din ceea ce înseamnă rambursări pe 2007-2013, iar, până la finalul anului, vor mai veni alte 450 de milioane de euro din programul de resurse umane.
"Din punctul de vedere al lansărilor, sunt lansate 12,2 miliarde de euro şi, dacă luăm în calcul şi dezvoltarea rurală, avem 15 miliarde de euro. Deci 45% din fondurile alocate României sunt în momentul de faţă deschise pentru a primi proiecte. O pondere mare din această sumă vine din Programul de Infrastructură Mare (POIM), ceea ce este un lucru bun, numai că acolo suferim la proiecte", a mai susţinut secretarul de stat.


Articole înrudite