13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Ministrul Energiei: Dorim să aprovizionăm în integralitate şi în totalitate Republica Moldova cu energie şi gaze naturale din România
Ministrul Energiei: Dorim să aprovizionăm în integralitate şi în totalitate Republica Moldova cu energie şi gaze naturale din România

România doreşte să aprovizioneze în integralitate şi în totalitate Republica Moldova cu energie şi gaze naturale din România, săptămâna trecută fiind aprobat un memorandum în Guvern cu privire la întărirea cooperării energetice cu ţara vecină, a afirmat luni ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Întrebat despre relaţia cu Republica Moldova, din punct de vedere energetic, Virgil Popescu a subliniat că "este prioritară pentru noi, atât la nivelul aprovizionării cu gaze naturale, cât şi cu energie electrică".
"La nivelul gazelor naturale avem gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău. Săptămâna trecută am aprobat un memorandum în Guvern cu privire la întărirea cooperării energetice cu Republica Moldova. Studiem creşterea capacităţii de interconectare prin acest gazoduct. Suntem în stadiu avansat cu proiectul Suceava-Bălţi, linie de 400 de kV pentru a lega direct Republica Moldova de România. Avem două opţiuni pentru finanţarea pe teritoriul României, REPowerEU sau Fondul de modernizare. Colegii moldoveni au deja finanţarea pentru partea pe teritoriul Republicii Republicii Moldova. Nuclearelectrica cu Energocom au semnat deja un contract de tip PPA (Power Purchase Agreement, n.r.) pentru Unitatea 3 şi Unitatea 4. Practic, dorim să aprovizionăm în integralitate şi în totalitate Republica Moldova cu energie şi gaze naturale din România", a menţionat Virgil Popescu, la Forumul Energiei, la Financial Intelligence.
În 17 mai, purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru, a anunţat că Guvernul a aprobat, prin memorandum, o serie de decizii care vizează interconectarea reţelelor de gaze naturale şi energie electrică între România şi Republica Moldova, stabilind, între altele, extinderea lucrărilor la gazoductul Iaşi-Ungheni-Chişinău prin construcţia unei conducte de transport pe Centura Chişinăului, potrivit Agerpres.


Articole înrudite