24 IULIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guvernul britanic şi-a apărat luni o controversată campanie publicitară al cărei scop este stimularea imigranţilor ilegali „să plece acasă” de bunăvoie pentru a nu fi arestaţi, consemnează AFP.
În cadrul unui proiect pilot al Ministerului de Interne, două camionete, transportând fiecare un imens afiş publicitar, au străbătut mai multe cartiere ale Londrei unde se află un mare număr de străini. Pe fiecare afiş se poate vedea o pereche de cătuşe, numărul arestărilor efectuate săptămâna trecută şi sloganul: „Sunteţi ilegal în Marea Britanie? Plecaţi acasă, altfel riscaţi să fiţi arestaţi!”. În anunţ li se mai cere străinilor aflaţi ilegal acolo să trimită un mesaj cu cuvântul „HOME” (casă) la numărul 78070.
Ministrul comerţului, Vince Cable, membru al Partidului liberal-democrat, din coaliţia guvernamentală, a calificat această campanie drept „stupidă şi respingătoare”.
În schimb, purtătorul de cuvânt al premierului conservator David Cameron a susţinut-o, afirmând că este „evident că ea dă rezultate” şi convingerea imigranţilor ilegali să părăsească de bunăvoie Marea Britanie este modalitatea cea mai eficientă de a-i face să plece. Campania a costat numai 10.000 de lire sterline (echivalentul a 11.500 de euro), în timp ce repatrierea unui imigrant costă statul britanic 15.000 de lire sterline, argumentează oficialul.
Acum guvernul de la Londra trebuie să decidă dacă va extinde acest experiment la nivel naţional.
Partidul laburist, de opoziţie, consideră că este o campanie „ridicolă”. Chiar şi Nigel Farage, liderul partidului populist şi anti-european UKIP, care face din imigraţie unul din caii săi de bătaie, califică respectivul demers drept „semnul unei declaraţii de război” la adresa străinilor.
Pe fondul creşterii popularităţii formaţiunii UKIP, imigraţia a ajuns în prim-planul dezbaterii politice britanice. Guvernul de la Londra a impus recent străinilor veniţi cu viză temporară din ţări „cu grad ridicat de risc”, precum Nigeria, India, Pakistan, Bangladesh, Sri Lanka sau Ghana, să depună o garanţie în valoare de 3.000 de lire sterline.


Articole înrudite