22 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cartoforoşia, planta care produce şi roşii, şi cartofi!
Cartoforoşia, planta care produce şi roşii, şi cartofi!

O companie din Marea Britanie a dezvăluit o nouă plantă, intitulată TomTato, care produce atât roşii, cât şi cartofi. Compania Thompson and Morgan, specializată în horticultură, afirmă că plantele hibride nu sunt modificate genetic. Reprezentanţii companiei din Ipswich afirmă că este vorba despre prima plantă de acest tip creată pentru a fi comercializată.

Guy Barter de la Royal Horticultural Society  (RHS) afirmă că organizaţia sa studiază noua plantă cu „real interes”. Barter a declarat că multe plante similare, create prin altoire, au mai fost produse până acum, însă de fiecare dată gustul reprezenta o problemă. „Acum studiem această plantă cu interes, deoarece Thompson and Morgan este o firmă cu o reputaţie importantă, ce are multe de pierdut, aşa că luăm în calcul posibilitatea să fie o plantă foarte valoroasă pentru ei”, spune Barter. „În trecut nu am avut multă încredere în acest tip de plante, pentru că nu erau prea grozave, dar altoirea s-a dezvoltat extraordinar în ultimii ani. Mulţi oameni nu au foarte mult spaţiu în grădină, aşa că mă gândesc că acest tip de plantă o să îi atragă”, spune specialistul.

Paul Hansord, directorul Thompson and Morgan, afirmă că roşiile sunt mai gustoase decât majoritatea roşiilor din magazin. De asemenea, Hansord afirmă că pentru realizarea acestei plante a fost nevoie de 10 ani de eforturi. „A fost foarte greu de realizat, deoarece tulpina roşiei şi tulpina cartofului trebuie să fie de aceeaşi grosime pentru ca altoirea să funcţioneze”, spune Hansord. „Este o operaţiune ce necesită un talent deosebit. Am mai văzut produse similare, dar când le-am studiat am văzut că era un cartof plantat în acelaşi ghiveci cu o roşie – planta noastră este o singură plantă şi nu produce frunze de cartof”, explică Hansord.

Compania afirmă că plantele rezistă un sezon şi că atunci când roşiile sunt gata de cules, cartofii pot fi la rândul lor scoşi din pământ. De asemenea, reprezentanţii companiei spun că planta a fost testată la ambele capete pentru alfa-solanină – o otravă ce poate fi produsă de ambele plantele în funcţie de condiţiile de creştere şi de stocare – şi că a fost clasificată drept sigură.


Articole înrudite