27 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
VIDEO: Harry Belafonte a murit la vârsta de 96 de ani
VIDEO: Harry Belafonte a murit la vârsta de 96 de ani

Harry Belafonte, cântăreţ consacrat, compozitor şi actor revoluţionar şi-a început cariera cu hitul anilor 1950 ”Day O” (”Banana Boat”). Ulterior s-a îndreptat către activismul politic. Harry Belafonte a murit marţi, 25 aprilie 2023, la vârsta de 96 de ani.

Ca lider de culoare care a explorat teme rasiale în filmele anilor 1950, Harry Belafonte s-a îndreptat către mişcarea pentru drepturile civile din SUA la începutul anilor 1960, alăturându-se luptei prietenului său Martin Luther King Jr. El a devenit forţa motrice din spatele cântecului de succes „We Are the World”, care a reunit mai multe celebrităţi, pentru conştientizarea foametei şi a lupta împotriva acesteia în anii 1980.

Belafonte s-a născut în cartierul Manhattan din New York, dar şi-a petrecut prima copilărie în Jamaica, natală a familiei sale. A fost prima persoană de culoare căreia i s-a permis să cânte în multe localuri de noapte şi a avut, de asemenea, apariţii în filme, într-o perioadă în care segregarea predomina mare parte din Statele Unite.

În anii 1960 a făcut campanie cu King, iar în anii 1980, a lucrat pentru a pune capăt apartheidului în Africa de Sud şi a coordonat prima vizită a lui Nelson Mandela în Statele Unite.

Belafonte a călătorit prin lume ca ambasador pentru UNICEF, Fondul Naţiunilor Unite pentru Copii, în 1987 a înfiinţat o fundaţie SIDA. În 2014 a primit un premiu al Academiei pentru munca sa umanitară.

Belafonte a venit cu impulsul pentru „We Are the World”, colaborarea muzicală a mai multor staruri pentru a strânge bani pentru a contracara foametea din Etiopia.

Superstaruri precum Michael Jackson, Stevie Wonder, Bruce Springsteen, Bob Dylan, Ray Charles şi Diana Ross au fost implicaţi în proiectul muzical „We Are the World” care a strâns milioane de dolari.

O antologie a muzicii sale a fost lansată pentru a marca împlinirea vârstei de 90 de ani, pe 1 martie 2017. Cu câteva săptămâni înainte de lansare, Belafonte a declarat pentru revista Rolling Stone că cântatul era o modalitate prin care el exprima nedreptăţile din lume.

Belafonte a luptat în Marina americană pentru că „Hitler trebuia învins”. În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, acele principii l-au determinat să se alăture Forţelor Navale Americane, ceea ce i-a oferit şi stabilitate după ce a abandonat liceul.

Prima înregistrare a lui Bob Dylan - cântând la muzicuţă - a fost pe albumul lui Belafonte din 1962, Midnight Special.

Belafonte şi-a menţinut o carieră de actor în paralel cu muzica, apărând în mai multe filme, dar s-a distins în rolul principale din Island in the Sun, alături de James Mason, Joan Fontaine şi Joan Collins, cu care a avut o aventură. A făcut pereche de două ori cu Dorothy Dandridge, în Carmen Jones şi Bright Road, dar a refuzat un al treilea film, o adaptare a filmului Porgy and Bess, pe care l-a considerat "înjositor din punct de vedere rasial".

A fost numit ambasador al bunăvoinţei de către UNICEF în 1987, iar mai târziu a militat pentru eradicarea SIDA din Africa. După ce s-a vindecat de cancer de prostată în 1996, a militat pentru conştientizarea acestei boli.

A fost un aprig susţinător al politicii de stânga, criticând politica externă a SUA, militând împotriva înarmării nucleare şi întâlnindu-se atât cu Castro, cât şi cu Chavez. La întâlnirea cu Chavez, în 2006, l-a descris pe preşedintele american George W. Bush drept "cel mai mare terorist din lume".

De asemenea, i-a caracterizat pe secretarii de stat de culoare ai lui Bush, Colin Powell şi Condoleezza Rice, ca fiind ca nişte sclavi care lucrau în casa stăpânului lor şi nu pe câmp, critici pe care Powell şi Rice le-au respins.

A fost un critic frecvent şi al democraţilor, în special al lui Barack Obama, pe teme precum detenţiile de la Guantanamo Bay şi lupta împotriva extremismului de dreapta.

Belafonte a fost căsătorit de trei ori, prima dată cu Marguerite Byrd, între 1948 şi 1957, cu care a avut două fiice, activista Adrienne şi actriţa Shari. A mai avut doi copii cu cea de-a doua soţie, Julie Robinson: actriţa Gina şi producătorul muzical David. El şi Robinson au divorţat după 47 de ani, iar în 2008 s-a căsătorit cu Pamela Frank.


Articole înrudite