29 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
AFIR, singura instituţie publică din România promovată de Microsoft ca exemplu de succes în utilizarea Inteligenţei Artificiale
AFIR, singura instituţie publică din România promovată de Microsoft ca exemplu de succes în utilizarea Inteligenţei Artificiale

Utilizarea soluţiilor de inteligenţă artificială a permis Agenţiei pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale (AFIR) optimizarea procesului de solicitare a finanţării, de derulare a achiziţiilor şi de plată ale beneficiarilor, în contextul în care agenţia este singura instituţie publică din România promovată de compania Microsoft ca exemplu de succes în utilizarea Inteligenţei Artificiale (AI), informează Agerpres.
"Suntem prima instituţie publică din România care utilizează la un nivel atât de ridicat inteligenţa artificială, iar acest lucru a schimbat întreaga abordare a procesului de implementare. Ne-am dorit să creştem acurateţea prognozelor de cheltuieli şi finanţare, deoarece această optimizare ajută atât beneficiarii noştri, cât şi eficienţa activităţilor instituţiei", a declarat directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu. În trecut, procesul de plată se efectua pe hârtie şi era "departe de a fi optimizat".
Absorbţia fondurilor europene gestionate de către AFIR este în acest moment la un nivel de 53%, iar acest lucru a fost posibil şi datorită soluţiilor de inteligenţă artificială, care au optimizat procesul de solicitare a finanţării, de derulare a achiziţiilor sau de plată ale beneficiarilor, se arată într-un comunicat al agenţiei.
"Realizarea unei prognoze (analize) interne a resurselor necesare pentru gestionarea proiectelor finanţate prin PNDR 2020 necesita o intervenţie manuală a angajaţilor AFIR, lucru care a fost destul de dificil de realizat în trecut", a subliniat Adrian Chesnoiu.
Potrivit sursei citate, echipa specialiştilor AFIR a petrecut luni întregi transformând acest proces într-unul complet online. Soluţia optimă pentru AFIR a însemnat un mecanism de predicţie pentru plăţi care a fost livrat printr-o soluţie combinată între mai multe tehnologii cloud (Azure Data Warehouse şi Azure Machine Learning, Azure SQL şi Power BI).
Utilizarea unui mecanism de predicţie de plată bazat pe sistemele AI (Inteligenţă Artificială) oferă multe îmbunătăţiri, în special atunci când e vorba de precizia prognozei. În perioada în care procesul era manual, au existat erori care afectau exactitatea raportului, însă predicţia bazată pe AI elimină aceste riscuri. Exactitatea previziunilor a crescut până la 80% la 25.000 de proiecte gestionate în sistem.
Acesta este doar începutul transformării digitale a AFIR, după cum promite şi directorul general, Adrian Chesnoiu. În exerciţiul financiar viitor, 2021 - 2027, AFIR îşi propune să rămână unul dintre performerii de top între agenţiile de plăţi europene, cu ajutorul progreselor tehnologice.
Directorul general al AFIR, Adrian Chesnoiu, împreună cu reprezentaţii Direcţiei IT din cadrul Agenţiei, directorul Daniel Ifrim şi şeful de serviciu Bogdan Tulbure, au avut mai multe întrevederi cu reprezentanţii companiei Microsoft despre rezultatele obţinute de Agenţie prin utilizarea inteligenţei artificiale.
Dezbaterile s-au transformat într-un clip de prezentare al sistemelor IT implementate de AFIR realizat de către Microsoft, un infografic ce ilustrează trecerea de la depunerea pe hârtie a proiectelor la cea online din prezent, şi o descriere a AFIR, publicată alături de alte materiale informative pe platforma web internaţională a companiei Microsoft.


Articole înrudite