29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
"Nu voi comenta dacă este necesară o restructurare masivă în sectorul public din România. Cu toate acestea, ponderea cheltuielilor în sectorul public ca procent din PIB este cu mult peste medie (a UE - n.r.)", a declarat pentru MEDIAFAX Kenneth Orchard, analist Moody's. El a adăugat că scăderea salariilor va aduce ponderea cheltuielilor mai aproape de media UE, menţionând însă că Guvernul trebuie să ia în considerare creşterea eficienţei la nivelul întregului sector public. "Îmbunătăţirea eficienţei din sistemul public este o parte importantă din dezvoltarea economică. O productivitate mai mare a sectorului public permite salarii mai mari şi lasă loc pentru mai mulţi oameni să lucreze în mediul privat, principalul generator de creştere economică pe termen lung", a mai spus Orchard.
Guvernul s-a angajat în negocierile cu FMI să reducă drastic cheltuielile, astfel încât deficitul bugetar să nu treacă de 6,8% din PIB la finele anului, printre măsuri figurând scăderea cu 25% a salariilor în sectorul public şi cu 15% a pensiilor.
PSD a depus săptămâna trecută, la Curtea Constituţională, o sesizare referitoate la neconstituţionalitatea Legii pentru care Guvernul şi-a asumat răspunderea, privind măsurile de austeritate.
Board-ul FMI va evalua acordul cu România la finele lunii iunie, în vederea aprobării unei noi tranşe din împrumut. România are în derulare un program de împrumuturi externe în valoare de 20 miliarde euro de la FMI, Uniunea Europeană, Banca Mondială şi BERD.

Vlădescu: În niciun caz, salariile din 2011 ale bugetarilor nu vor fi la fel precum cele din acest an

Majoritatea angajaţilor la stat vor primi în 2011 salarii diferite faţă de cele din acest an, însă modificările vor fi cunoscute doar după construirea bugetului pentru anul viitor, a declarat duminică ministrul Finanţelor, Sebastian Vlădescu. "În niciun caz, salariile anului 2011 nu vor fi exact ca salariile anului 2010. (...) Vor fi bugetari care probabil vor avea acelaşi venit cu cel de acum", a spus Vlădescu, la Antena 3.
Ministrul Finanţelor a spus că încă nu ştie care va fi nivelul salariilor pe care angajaţii de la stat îl vor primi anul viitor, în condiţiile în care încă nu s-a contruit bugetul pe 2011, iar legea salarizării unice urmează să intre în vigoare de la 1 ianuarie. Vlădescu a explicat că reducerea de 25% a salariilor din sectorul public nu va avea acelaşi efect şi asupra fondului de salarii, întrucât economia realizată va fi contabilizată doar pentru o perioadă de cinci luni din 2010, în condiţiile în care remuneraţiile din decembrie se plătesc în luna ianuarie. "Nu discutăm de o reducere a fondului de salarii cu 25% pe anul 2010", a mai spus ministrul Finanţelor.
Vlădescu a anunţat joi că reducerea cu 25% a salariilor din sectorul bugetar şi cu 15% a pensiilor va fi aplicată începând cu drepturile salariale aferente lunii iulie, astfel că plăţile diminuate vor fi efectuate în luna august.


Articole înrudite