06 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Operaţiunea "Demetra": Peste 80 de tone de legume şi fructe, confiscate
Operaţiunea "Demetra": Peste 80 de tone de legume şi fructe, confiscate

Peste 80 de tone de legume şi fructe, între care 23 de tone de ceapă uscată din Polonia şi 200 de kilograme de usturoi din China, au fost confiscate în cadrul acţiunii "Demetra", prin care se verifică circuitele de comercializare a legumelor şi fructelor, informează Mediafax. Potrivit unui comunicat transmis de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor, începând de săptămâna trecută au avut loc mai multe controale la nivel naţional pentru depistarea reziduurilor de pesticide din legumele şi fructele provenite atât din comerţul intracomunitar, cât şi din import. Acţiunea este parte a operaţiunii de control "Demetra", aflată sub coordonarea Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Inspectorii sanitari-veterinari au verificat toate mijloacele de transport sigilate de către inspectorii ANAF. Până acum au fost controlate 430 de mijloace auto destinate transportului de legume-fructe şi 3 depozite. Ca urmare a neregulilor constatate au fost aplicare 31 de sancţiuni în valoare totală de 602.200 de lei. A fost reţinută oficial şi dirijată către neutralizare o cantitate de 81,35 tone de legume şi fructe, între care 23 de tone de ceapă uscată din Polonia, 10 tone de morcovi din Ungaria şi Serbia, 23,04 tone de mere din Polonia, 200 de kg de usturoi din China, - 6,45 tone de cartofi din Polonia, 1,82 tone de ciuperci din Polonia, 6,78 tone de roşii din Spania, 2,2 tone de vinete din Spania, 7,8 tone ardei gras din Spania şi 60 de kg de roşii din Grecia.

Printre neconformităţile sancţionate, Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor menţionează lipsa documentelor sanitare veterinare, iginenă necorespunzătoare, lotizare necorespunzătoare (depăşirea capacităţii de depozitare), mijloace de transport necorespunzătoare, lipsa elementelor de identificare (etichetare necorespunzătoare) şi lipsa autorizaţiei de fucţionare a depozitului de destinaţie. Acţiunea de control a ANSVSA se va desfăşura pe toată durata operaţiunii "Demetra". Inspectorii Direcţiei Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) şi inspectorii Direcţiei Generale a Vămilor (DGV) au început la nivel naţional acţiunea "Demetra", în cadrul căreia verifică integral circuitele de comercializare a legumelor şi fructelor. Din dispoziţia ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici şi a preşedintelui Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală Mihaela Triculescu, inspectorii antifraudă controlează achiziţiile intracomunitare şi importurile, transporturile care tranzitează punctele de trecere a frontierei şi reţelele de vânzare en-gros şi en-detail ale acestor produse.


Articole înrudite