26 FEBRUARIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Derogare privind introducerea în România a cailor de rasă din Ucraina
Derogare privind introducerea în România a cailor de rasă din Ucraina

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) informează despre derogarea temporară pentru introducerea de animale, altele decât animalele de companie, pe teritoriul UE, care nu îndeplinesc în totalitate condiţiile de introducere în Uniunea Europeană, cu condiţia gestionării în mod adecvat a riscurilor privind sănătatea animală şi ţinând cont de condiţiile locale.
Decizia a fost luată ca urmare a notificării Comisiei Europene prin care s-a solicitat statelor membre flexibilizarea condiţiilor de introducere în UE şi pentru alte specii de animale (suplimentar faţă de  animalele de companie).
În vederea soluţionării rapide a unor astfel de situaţii, ANSVSA a informat organizaţiile implicate în salvarea animalelor ca introducerea acestora în România să se realizeze numai prin posturile de control la frontieră aprobate pentru controlul animalelor vii, respectiv Postul de Control la Frontieră (PCF) Albiţa şi PCF Halmeu.
Animalele vor fi cazate în adăposturi adecvate speciei, vor fi adăpate şi îngrijite, iar în situaţia în care se pune problema transferului acestora, mijloacele de transport utilizate vor fi adecvate transportului de animale.
Condiţiile sanitare veterinare minime pentru introducerea cailor de sport: Animalele să fie identificate prin microcipare; Să fie însoţite de paşaport.
Pentru a se asigura condiţii de bunăstare acestor animale, ANSVSA colaborează cu ONG-urile pentru protecţia animalelor, cu proprietari de centre de echitaţie, de ferme, cu hipodromul din Ploieşti şi, în eventualitatea sosirii unor animale de circ, cu Federaţia Grădinilor Zoologice şi Acvariilor din România.
În acest sens, s-au transmis instrucţiuni către PCF de intrare şi DSVSA judeţene pe teritoriul cărora vor fi adăpostite animalele în unităţi autorizate/înregistrate sanitar veterinar, unde vor fi carantinate şi supravegheate sanitar veterinar.


Articole înrudite