13 IUNIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Un pui de rinocer de Sumatra s-a născut în Indonezia
Un pui de rinocer de Sumatra s-a născut în Indonezia

Un pui de rinocer de Sumatra a venit pe lume într-un parc naţional din Indonezia şi este cel de-al doilea exemplar din această specie în pericol de extincţie care s-a născut în rezervaţia indoneziană în anul 2023, potrivit DPA.
Părinţii puiului sunt masculul Harapan şi femela Delilah. Nou-născutul, un mascul, este al cincilea pui născut în rezervaţia de rinoceri Way Kambas din Sumatra după venirea pe lume a lui Andatu în 2012, a precizat Ministerul Mediului şi al Pădurilor într-un comunicat ce a fost publicat duminică.
''Suntem recunoscători pentru naşterea celui de-al cincilea pui la Way Kambas. Reiterează angajamentul guvernului indonezian pentru protejarea rinocerilor, în special a rinocerilor de Sumatra'', a declarat ministrul Mediului şi al Pădurilor, Siti Nurbaya.
Puiul, care nu a primit încă un nume, este primul născut al femelei Delilah, în vârstă de şapte ani, al doilea rinocer care a venit pe lume în acest parc. Masculul Harapan este un fost rezident al grădinii zoologice din Cincinnati, Statele Unite, unde s-a născut în 2007. Harapan a devenit rezident al parcului Way Kambas în 2015, după ce a fost repatriat în Indonezia.
Harapan a fost ultimul rinocer aflat în afara graniţelor Indoneziei care a fost repatriat, iar în prezent nu mai există alţi rinoceri de Sumatra în afara Indoneziei, a precizat acelaşi minister indonezian.
Satyawan Pudyatmoko, director general pentru resurse naturale şi conservarea ecosistemului în cadrul ministerului, a spus că Delilah a dat naştere puiului sâmbătă, în jurul orei locale 04:00 (20:00 GMT, vineri), în cea de-a 460-a zi de gestaţie şi cu 10 zile mai devreme decât termenul estimat al naşterii.
''Angajaţii parcului Way Kambas au găsit-o deja pe Delilah alături de puiul ei în pădure la 08:19'', a spus Satyawan Pudyatmoko.
Acesta a adăugat că puiul nou-născut, care cântăreşte 25 de kilograme, şi mama lui au o stare bună de sănătate şi sunt monitorizaţi constant.
Rinocerul de Sumatra este cel mai mic dintre rinoceri şi este un animal protejat în Indonezia. Rinocerul de Sumatra a fost inclus de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN) printre speciile în pericol critic pe lista cunoscută sub denumirea de "Lista Roşie UICN". În prezent au rămas mai puţin de 80 de rinoceri de Sumatra din cauza braconajului şi a micşorării habitatului în contextul defrişărilor masive, notează Agerpres.


Articole înrudite