09 OCTOMBRIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Europarlamentarul Dan Nica: „Pentru Galaţi, fără combinatul siderurgic, lucrurile ar fi inimaginabile”
Europarlamentarul Dan Nica: „Pentru Galaţi, fără combinatul siderurgic, lucrurile ar fi inimaginabile”

Conferinţa ZF/Liberty Galaţi "Galaţi Green Valley - noul pol de investiţii pentru viitor" a creat oprotunitatea ca toţi factorii cu putere de decizie să discute despre potenţialul judeţului Galaţi de a deveni principalul producător de hidrogen din România, dar şi din Europa.
Uniunea Europeană încurajează decarbonizarea industriei care se bazează pe combustibili fosili, iar una dintre principalele soluţii este înlocuirea acestor combustibili cu hidrogen verde. Pentru încurajarea trecerii la resurse "verzi", Comisia Europeană asigură 3 miliarde de euro pentru finanţarea proiectelor care prevăd producerea de hidrogen.
În Galaţi, combinatul siderurgic Liberty este cel mai mare producător de oţel din România, cu 7.000 de angajaţi şi cu impact asupra altor 35.000 de locuri de muncă din întreaga economie, potrivit oficialilor companiei. Pentru a produce sustenabil, pe platforma siderurgică se poate crea un adevărat hub al producerii de hidrogen.
În cadrul conferinţei, Florin Spătaru, ministrul Economiei, a subliniat că pentru sectorul siderugic există o schemă de ajutor de stat de 500 de milioane de euro care se va aplica începând cu noua guvernare. "În jurul acestui concept de hidrogen se crează un adevărat lanţ de valoare care duce la dezvoltarea zonei, care duce la crearea unor ecosisteme. Cifra de afaceri şi PIB-ul zonei va creşte substanţial. Galaţi-Brăila este un pol aproape de Dunăre, putem să folosim Dunărea ca un canal de transport", a declarat Florin Spătaru.
Europarlamentarul Dan Nica, prezent la conferinţă, a declarat că Galaţiul are toate atuurile pentru a deveni un pol al unor industrii strategice.
"Săptămâna trecută a fost adoptat de către Comisia Europeană actul privind Hydrogen Bank. Acesta este un instrument care dă surse de finanţare pentru cei care produc hidrogen. Pentru ca acest lucru să se întâmple, Comisia Europeană a alocat 3 miliarde de euro, guvernele europene vor veni să completeze această sumă şi va funcţiona pe principiul care spune aşa: pentru consumul domestic, adică pentru producţia internă de hidrogen, vor fi alocate sume pentru subvenţie pe 15 ani, cu suma cea mai mare pentru cei care sunt primii. Iar primii sunt cei care fac proiectul «Hidrogen Valley» la Galaţi. Această subvenţie cu timpul va scădea pentru că va apărea efectul de producţie de masă, costurile vor scădea, tehnologia avansează. Eu spun explicit că se doreşte astfel premierea celor care sunt primii. Când produci ceva care este de noutate, el are o valoare. Este valoarea pe care o are hidrogenul, dar şi valoarea pe care ţi-o dau cei care vor utiliza hidrogenul. Admir Liberty Galaţi că au avut viziunea de a pregăti anul 2030 acum, căci dacă vine peste noi 2030 şi ne prinde nepregătiţi ar fi cumplit. Iar pentru Galaţi, fără combinatul siderurgic, lucrurile ar fi inimaginabile", a afirmat Dan Nica.
Reamintim că Uniunea Europeană şi-a propus să atingă neutralitatea climatică până în 2050, iar statele membre, inclusiv România, şi-au luat angajamentul să reducă emisiile nete de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.


Articole înrudite