05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Până în acest moment ne-am axat pe partea legislativă a statului, adică Parlamentul României. Acum a venit timpul să vorbim despre partea executivă, adică a componentei care veghează la implementarea politicilor adoptate de reprezentanţii statului. Vom vorbi de instituţia Guvernului. În prima parte vom vorbi despre modul în care este învestită puterea executivă în România, pentru ca în următorul material să prezentăm funcţiile şi atribuţiile unui guvern.

Învestirea

Procedura de învestire a Guvernului României, conform Constituţiei, este împărţită în patru etape. Prima etapă se referă la desemnarea candidatului pentru funcţia de prim-ministru de către preşedinte, în urma consultărilor politice cu partidele care au majoritate în Parlament. După numire, prim-ministrul are mandatul de a-şi forma o echipă de guvernare şi să elaboreze un program, după care să prezinte cererea de acordare a votului de către Parlament. În etapa a doua, prim-ministrul desemnat trebuie să se consulte cu partidele politice pentru a realiza lista de miniştri şi de a cădea de comun acord asupra programului de guvernare, pentru a putea obţine majoritatea necesară de a fi învestit. Acest proces trebuie realizat în maxim 10 zile de la numirea prim-ministrului. Penultima etapă este cea a votului de încredere, vot acordat de cele 2 camere ale Parlamentului într-o şedinţă comună, unde se vor dezbate programul şi lista de miniştri. Ultima etapă este cea în care Guvernul este numit în baza votului de încredere primit în Parlament şi a decretului emis de preşedintele Românie. Exercitarea mandatului începe imediat după depunerea jurământului în faţa şefului statului.

Rolul

Conform Constituţiei în vigoare, Guvernul are rolul de a asigura realizarea politicii interne şi externe a ţării potrivit programului de guvernare şi să exercite conducerea generală a administraţiei publice. Guvernul unei ţări reprezintă o expresie a intereselor politice parlamentare, fiind prin aceasta o instituţie politică clar reprezentativă. Astfel, putem considera că actele emise de Guvern pot fi acte de guvernământ politice şi acte de guvernământ ce rezolvă probleme tehnico-organizatorice ale administraţiei publice. Pe plan intern conducerea executivă a statului are rolul de a exercita conducerea generală a administraţiei publice şi pe acest plan stabileşte raporturile juridice de drept administrativ.

Articole înrudite