23 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Onuţ Atanasiu: 170 de mame minore a avut Galaţiul în 2022; cele mai multe, la Iveşti şi Ghidigeni
Onuţ Atanasiu: 170 de mame minore a avut Galaţiul în 2022; cele mai multe, la Iveşti şi Ghidigeni

Deputatul PNL Galaţi, Onuţ Atanasiu trage un semnal de alarmă legat de neglijenţa faţă de problema mamelor minore. "După cum am declarat săptămâna aceasta de la tribuna Parlamentului, ne aflăm în faţa unei neglijenţe sociale repetate, cu grave repercursiuni în rândul celor mai vulnerabili cetăţeni ai României: copiii şi adolescenţii. De ani de zile ştim că jumătate din mamele minore din Europa sunt din ţara noastră, ne mirăm, facem o dezbatere de o zi - două şi cam atât. Conform unui raport publicat în decembrie 2022 de organizaţia Salvaţi Copiii, 45% dintre naşterile înregistrate în rândul fetelor cu vârste mai mici de 15 ani din Uniunea Europeană provin din România. Mai mult, două din zece mame adolescente au mai mult de un copil, iar o treime dintre acestea spun că şi mama lor era minoră când le-a născut. Strict în judeţul Galaţi, anul trecut am avut 170 de mame minore, vârful acestui nedorit clasament fiind ocupat de Iveşti (23 de cazuri) şi Ghidigeni (10 cazuri)", transmite, prin intermediul unui comunicat de presă, deputatul liberal.

Potrivit acestuia, problemele legate de acest fenomen sunt multiple, de la creşterea exponenţială a riscului de prematuritate şi mortalitate infantilă la abandonul şcolar. Doar una din zece mame minore mai merge să înveţe după ce a născut. "Cauzele sunt multiple şi ultimii care pot fi învinovăţiţi sunt copiii sau adolescenţii ce se trezesc părinţi. În primul rând, jumătate din localităţile României nu au medici de familie sau au un număr insuficient. Apoi, măsurile de prevenţie tind spre zero: nouă din zece mame minore nu au auzit de contracepţie pentru că nu există campanii susţinute în acest sens, ce ar putea fi derulate inclusiv prin intermediul medicilor de familie, dacă ar exista. Campaniile sunt necesare şi pentru că majoritatea mamelor minore provin din medii de o sărăcie cruntă: jumătate din familiile lor au venituri lunare sub 1.000 de lei, doar 12% depăşesc un venit mediu pe familie de 2.000 de lei. Să nu uităm că vorbim de copiii unei generaţii de sacrificiu: mulţi cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate, crescuţi de bunici sau rude, în cel mai bun caz. Copii care nu au de la cine să înveţe ce e viaţa, ce înseamnă să fii părinte, câte responsabilităţi implică", precizează Onuţ Atanasiu în comunicatul citat.

Deputatul PNL Galaţi vine şi cu soluţii. "O primă soluţie, pe care am identificat-o, este de distribuire celor 30 de noi posturi de consilieri şcolari scoase la concurs în Galaţi în primul rând în comunităţile care prezintă astfel de probleme. Se impune apoi un program naţional coerent şi interdisciplinar, în care să fie implicat atât mediul educaţional cât şi cel medical şi, de ce nu, cel bisericesc. Se impune un ghid al familiei, care să le aducă o minimă îndrumare. Se impune să ieşim din amorţire pentru că, în fiecare an, avem la nivel naţional 8.000 de mame minore, ceea ce înseamnă tot atâtea probleme şi aproape tot atâtea abandonuri şcolare. Deja am pierdut 3 milioane de români în ultimii 30 de ani. Măcar de cei care au mai rămas ar fi cazul să avem grijă", conchide Onuţ Atanasiu.


Articole înrudite