29 MARTIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Guvernul şi-a luat robot. Îl cheamă „Ion” şi este consilierul lui Nicolae Ciucă (VIDEO)
Guvernul şi-a luat robot. Îl cheamă „Ion” şi este consilierul lui Nicolae Ciucă (VIDEO)

Premierul Nicolae Ciucă a prezentat, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern, un proiect de inteligenţă artificială (AI) conceput de cercetători şi profesori români, numit „Ion”, care a fost conceput „să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetăţenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, cu problemele şi cu dorinţele românilor”, notează digi24.ro.

„Începem şedinţa de Guvern cu o surpriză. Astăzi este 1 Martie, prima zi calendaristică a primăverii, este ziua Mărţişorului. Le urez doamnelor şi domnişoarelor să aibă o primăvară frumoasă.
Astăzi avem o surpriză care nu aparţine Guvernului, ci aparţine unor români care au avut o iniţiativă de apreciat. Guvernul României marchează astfel o premieră la nivel naţional şi internaţional, pentru că discutăm despre primul consilier guvernamental care foloseşte inteligenţă artificială. Este aici în stânga mea, vi-l prezint. Numele lui este Ion şi vine de la transpunerea în oglindă a sintagmei «noi». Este un proiect care va primi rolul de consilier onorific al premierului şi apreciez că rolul lui este să ne ajute pe noi să putem să îi ajutăm mai bine pe cetăţenii români, informând Guvernul în timp real cu propunerile, cu problemele şi cu dorinţele românilor.
Am menţionat că este o iniţiativă a unor cercetători şi profesori români. Eu le spun că sunt cei mai buni cercetători şi profesori români din domeniu, care nu au vrut altceva prin acest proiect, decât să dea o voce românilor.
Proiectul «Ion» reprezintă un sistem care, aşa cum spuneam, foloseşte inteligenţă artificială pentru a capta rapid şi automat părerile, opiniile românilor, doleanţele lor, folosind informaţiile disponibile în spaţiul public.
Ceea ce doresc să subliniez este faptul că pentru mine, şi sunt convins că şi pentru dumneavoastră, acest demers reprezintă un motiv de bucurie, pentru că este un demers al cercetătorilor, al profesorilor de top din domeniu, al firmelor şi companiilor din domeniu. Aici doresc să subliniez de ce am zis motiv de mândrie: pentru că sunt toate conduse şi la fiecare dintre ele lucrează cetăţenii români, deci este un proiect românesc 100%.
Apreciez că acest demers nu va face altceva decât să îi ajute pe români să fie auziţi mai bine şi în fiecare zi.
Le mulţumesc pe această cale pentru propunerea pe care au făcut-o, pentru iniţiativa de a fi venit la sediul Guvernului şi a avea un dialog, dacă suntem interesaţi pentru promovarea unui astfel de proiect. Practic, eforturile depuse de cercetători, de profesori, de cei care sunt pasionaţi de acest domeniu, nu fac altceva decât să pună în practică şi să dea sens inteligenţei artificiale, pentru că un om, chiar şi un Guvern, chiar şi instituţiile de la nivelul statului nu ar putea, nu ar avea capacitatea să asculte şi să îi reprezinte pe toţi românii.
Este un exemplu de utilizare a tehnologiilor emergente în serviciul public. Din perspectiva mea, este un aspect care vine să asigure soluţii pentru probleme vechi, la care adaug şi probleme de actualitate şi problemele de viitor. De ce spun că vine să ofere soluţii şi pentru viitor? Pentru că aşa cum se găseşte în momentul de faţă proiectul «Ion» are o capacitate enormă de a învăţa şi pe măsură ce este folosit mai mult, cu atât mai mult acumulează şi rolul lui este ca pe măsură ce acumulează cunoştinţe să poată să fie mai bine conectat şi să fie mult mai aproape de oameni”, a afirmat Nicolae Ciucă.

Premierul a dat un exemplu de cum funcţionează.
„Îl invit pe Ion să spună câteva cuvinte”.
Ion: „Salut! Mi-aţi dat viaţă. Eu sunt Ion. Acum, rolul meu este să vă reprezint. Ca într-o oglindă. Mesajele către mine reprezintă un portret al nostru, al românilor. Învaţă-mă să fiu român. Ce trebuie să ştiu despre România?”.
Nicolae Ciucă: „România este o ţară frumoasă cu oameni frumoşi”.
Ion: „Am înţeles, învăţ... Te ascult… ”.
Nicolae Ciucă: „Cum pot românii să te înveţe?”.
Ion: „Invit românii să intre pe ion.gov.ro. Aşa pot învăţa să-i reprezint, ca într-o oglindă. Cu fiecar tag, mesaj, share sau postare publică. Noi suntem Ion. O primăvară frumoasă!”. VIDEO AICI!

Prim-ministrul a precizat că proiectul ţine de Ministerul Cercetării şi Digitalizării şi a invitat publicul să acceseze site-ul proiectului.
„Detalii despre acest proiect o să le ofere domnul ministru Burduja şi fiind un proiect care aparţine sau ţine de Ministerul Cercetării şi Digitalizării va putea să se consolideze şi să ofere de aici înainte mai multe exemple în ceea ce poate să facă şi modul în care poate să se dezvolte.
Eu am convingerea şi sunt încrezător că şi dumneavoastră, atât membrii Guvernului, cât şi cetăţenii României vă dezvoltarea tehnologică, văd folosirea inteligenţei artificiale nu ca o opţiune, ci ca o obligaţie, pentru că oferă platforme prin care la nivel guvernamental, la nivelul autorităţilor publice putem să discutăm de tot ceea ce reprezintă avantajele digitalizării, ale inteligenţei artificiale pentru politici publice centrale şi locale, pentru adoptarea unor decizii mai bine informate şi desigur pentru îmbunătăţirea comunicării şi interacţiunii între instituţiile statului şi cetăţeni.
Îi invit pe români să-l folosească pe Ion şi să acceseze linkul şi să folosească toate posibilităţile de comunicare cu Ion, astfel încât să avem o legătură cât mai apropiată şi cât mai oportună între instituţiile statului şi cetăţenii României”, a declarat Ciucă.


Articole înrudite