03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a răspuns întrebărilor reprezentanţilor mediului de afaceri gălăţean
Preşedintele ANAF, Lucian Heiuş, a răspuns întrebărilor reprezentanţilor mediului de afaceri gălăţean

Preşedintele ANAF, Lucian Ovidiu Heiuş, a participat la finalul săptămânii trecute, la invitaţia preşedintelui PNL Galaţi, deputatul George Stângă, la o dezbatere cu reprezentanţii mediului de afaceri din judeţul Galaţi. Printre subiectele abordate în cadrul discuţiilor s-au numărat măsurile de sprijin pentru mediul de afaceri, dar şi noutăţile fiscale pentru anul 2023.
Potrivit preşedintelui ANAF, rolul fiscului trebuie să fie acela de a crea „un mediu economic pentru mediul de afaceri care să simtă că îşi poate desfăşura activitatea în condiţii favorabile. Trebuie să avem grijă să vă asigurăm şi o piaţă concurenţială”.
Lucian Heiuş a precizat că îşi doreşte să existe „o colaborare şi mai bună între ANAF şi oamenii de afaceri pentru a reuşi să identificăm şi să eliminăm de pe piaţă pe cei care fac evaziune fiscală. Numai noi, singuri, ne este greu să facem acest lucru”.
Acesta subliniat că îşi propune să colaboreze cu asociaţiile din diverse domenii de activitate „pentru a identifica pe fiecare segment industrial ce putem face împreună pentru ca mediul de afaceri să îşi poată desfăşura activitatea în condiţii cât mai bune”.
În cadrul dezbaterii avute, Lucian Heiuş a spus că a pornit un amplu proces pentru digitalizarea şi modernizarea ANAF. „Nu e suficient să ai numai nişte programe informatice bune, servere mai performante şi toţi inspectorii nişte laptopuri, dacă nu schimbăm modul în care interacţionăm cu mediul de afaceri”.
Preşedintele ANAF a afirmat că principala reformă pentru modernizarea fiscului este aceea de a schimba „modul în care îl priveşti pe contribuabil, să înţelegi că acesta trebuie să îţi fie un partener, dar în acelaşi timp să îl prinzi pe cel care încalcă legea. (...) Nu trebuie să mai mergem la un contribuabil care îşi plăteşte impozitele şi taxele. Ce să căutăm? Sunt 1,3 milioane de firme şi avem aproximativ 3500 de inpectori. Este aproape imposibil să putem controla pe toată lumea. Îmi doresc să mergem în inspecţie doar pe bază de analiză de risc”.
Potrivit lui Lucian Heiuş, acesta speră ca în cursul acestei săptămâni să fie adoptată ordonanţa prin care va fi schimbată modalitatea în care se face inspecţia fiscală în România.
Totodată, preşedintele ANAF a precizat că a demarat colaborări şi cu universităţile din ţară. „Chiar aici la dumneavoastră avem semnată o colaborare cu Universitatea Dunărea de Jos, pentru a veni studenţi care să facă practică la noi, la ANAF. În acelaşi timp vreau să folosesc şi expertiza profesorilor pe partea economică, să vină să ne ţină cursuri pentru a creşte calitatea profesională a inspectorilor, care în timp va duce la un act fiscal mai bun”, potrivit unui comunicat remis de Biroul de presă al PNL Galaţi.


Articole înrudite