23 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Preşedintele PMP, Cristian Diaconescu, despre PNRR: "Numai România şi Italia accesează integral partea de împrumut"
Preşedintele PMP, Cristian Diaconescu, despre PNRR: "Numai România şi Italia accesează integral partea de împrumut"

Preşedintele Partidului Mişcarea Populară (PMP), Cristian Diaconescu, aflat vineri, 28 mai 2021, la Galaţi, a vorbit despre deficienţele Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) întocmit de Guvernul Cîţu, subliniind faptul că programul Uniunii Europene prin care vor fi alocaţi banii, nu finanţează proiecte, finanţează strategii şi că guvernanţii români au mers la Bruxelles nepregătiţi şi nu au înţeles mecanismele europene care stau la baza acestui program.

„Nepregătirea şi absenţa voinţei politice de la Bucureşti în negocierea şi mai ales implementarea acestui proiect ne poate aduce resurse financiare extraordinar de semnificative sau ne poate face să pierdem aceste resurse. Acest Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) a fost gândit în ideea de a asigura statelor care au trecut prin pandemie o resursă financiară absolut necesară prin lichidităţi pentru a dezvolta proiecte de modernizare şi ieşire din criză. O primă concluzie esenţială: acest fond nu finanţează proiecte, acest fond finanţează strategii. Şi de aici apare o problemă, nu înţeleg raţionalitatea, anunţată public, când mergi la Bruxelles cu persoane nepregătite în negocieri internaţionale, spunând «am aglutinat proiecte de peste 40 de miliarde de euro» în ideea în care taie ei pentru a ajunge la 29,2 miliarde de euro. În lumea civilizată nu se negociază aşa”, a explicat preşedintele PMP, Cristian Diaconescu.

Acesta a mai atras atenţia asupra faptului că după aprobarea PNRR mai urmează un alt plan esenţial pentru absorbţia acestor fonduri care va fi drastic monitorizat. „După aprobarea PNRR, România va trebui să mai elaboreze un plan. Se numeşte planul financiar. Sunt ţintele pe care le propui a fi agreate în ceea ce priveşte modernizarea României şi ieşirea din criză ce urmează a fi însoţite şi de planul de finanţare. În fiecare an vor exista rapoarte de monitorizare de tip MCV, benchmark-uri privind ţintele pe care ţi le-ai propus ca stat şi evident modul de implementare al acestora. Atrag respectuos atenţia că în gândirea europeană astăzi aceste rapoarte au forţa obligatorie a tratatelor cu Uniunea Europeană. Pe baza acestor rapoarte pot fi anulate finanţările! Principiul de bază este acela că dacă modernizarea nu este dusă la sfârşit, cade tot proiectul”, a afirmat Cristian Diaconescu.

Fostul ministru al Afacerilor Externe a tras şi un puternic semnal de alarmă în privinţa modului în care actualul Guvern a ales să acceseze şi partea de împrumuturi oferite de Uniunea Europeană. „Numai România şi Italia din statele membre ale Uniunii Europene accesează integral partea de împrumut. Partea de împrumut înseamnă ridicarea deficitului la 60%, înseamnă că România ajunge pentru prima dată la limita acceptabilă în ceea ce priveşte tratatele şi plafoanele de deficit intern, fără a uita faptul că noi pentru a plăti pensii ne împrumutăm de pe pieţe. Din toate punctele de vedere perspectiva unui astfel de proiect trebuie privită cu un profesionalist pe care nu l-am mai întâlnit din perioada de preaderare”, a precizat preşedintele PMP.


Articole înrudite