23 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Reprezentanţii Partidului Ecologist Român Galaţi şi-au exprimat, în cadrul unei conferinţe de presă care a avut loc la sfârşitul săptămânii trecute, nemulţumirea faţă de proiectul Roşia Montană, aducând la cunoştinţă faptul că aceştia sunt împotriva extragerii aurului cu cianuri.
„Considerăm că primul ministru a făcut o greşală că a trimis la Parlament un proiect de lege care este controversat şi neconstituţional. Obligaţia statului este să calculeze şi să pună în practică acele politici care sporesc bunăstarea socială şi îi compensează pe cei care au pierdut. Proiectul Gold nici măcar în teorie nu sporeşte bunăstarea socială nici a celor care locuiesc în acea regiune, nici a poporului român. (…) Argumentul general, că România se poate reabilita prin resurse naturale, este o idee primitivă, în opinia noastră. Nu suntem o colonie, încă”, a spus secretarul general al PER Galaţi, Radu Nicolae.
De asemenea, acesta a adăugat că beneficiile teoretice sunt mult sub ceea ce se numeşte bună practică şi că proiectul, în opinia PER, este o „ţeapă”, deoarece sunt multe riscuri şi subestimate.
Sursa citată a enumerat câteva propuneri pentru minerii care ar rămâne fără slujbe, în cazul în care proiectul Roşia Montană nu primeşte aprobarea. „În ceea ce priveşte absorbţia de fonduri europene, suntem la circa 15 la sută şi considerăm că avem de tras miliarde care nu sunt contaminate cu cianură. Nu trebuie decât să controlăm conflictele de interese. Invităm Gold Coporation, împreună cu cei 2.300 de locuitori dornici de muncă, să finalizeze etapa 1, cei 50 de kilometri de pe canalul Siret - Bărăgan, şi să extragă de aici «aurul» din lanurile de grâu. Am calculat că pentru 100.000 de hectare de porumb irigat prin gravitaţie s-ar obţine o producţie de 100.000 de tone, s-ar obţine 260 milioane de euro. De asemenea, având în vedere că nu avem autostrăzi, invităm minerii să sape pe Valea Prahovei sau pe cea a Oituzului”, a spus Radu Nicolae.


Articole înrudite