19 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Calendarul evenimentelor ecologice marchează data de 2 februarie drept Ziua Mondială a Zonelor Umede, care a fost celebrată pentru prima dată în 1997. În contextul ”2013 – Anul Internaţional al ONU pentru cooperare cu apa”, în acest an Ziua Mondială a Zonelor Umede se desfăşoară cu tema: ”Zonele umede şi gestionarea apei”, temă care reflectă interdependenţa dintre apă şi zonele umede. În România au fost desemnate 12 zone umede de importanţă internaţională RAMSAR.
În anul 2011, Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi a înaintat Secretariatului Independent al Convenţiei Ramsar o propunere în vederea desemnării ca sit Ramsar a unor zone din râul Prut. Suprafaţa totală este de aproximativ 19.600 ha şi include Parcul Natural Lunca Joasă a Prutului Inferior pe teritoriului judeţului Galaţi (care se suprapune cu ROSCI0105 Lunca Joasă a Prutului, ROSPA0070 Lunca Prutului Vlădeşti-Frumuşiţa, ROSPA0121 Lacul Brateş şi ROSPA0130 Maţa-Cârja-Rădeanu) şi ROSCI0213 Râul Prut de pe teritoriul judeţelor Vaslui şi Iaşi.
Pentru marcarea Zilei Mondiale a Zonelor Umede, Agenţia pentru Protecţia Mediului Galaţi a pregătit, împreună cu instituţiile de învăţământ cu care are încheiate parteneriate, o serie de acţiuni de conştientizare pentru elevii şi studenţii din Galaţi:
Joi a avut loc seminarul dezbatere cu tema „Zonele umede au grijă de Ape”, la Şcoala Gimnaziala nr. 29 „Sf. Ana” Galaţi. Vineri va fi organizată expoziţia cu tema „Zonele umede şi conservarea biodiversităţii”, la Şcoală Gimnazială nr. 33 Galaţi iar sâmbătă se va desfăşura Simpozionul Internaţional „Wetlands take care of water” organizat de Asociaţia „Tinerii şi viitorul” la Şcoala Gimnazială nr. 26 „Ion Creangă” Galaţi, în colaborare cu Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Galaţi, Inspectoratul Şcolar al Judeţului Galaţi. Sâmbăta viitoare, în cadrul Seminarului „Importanţa apei pentru om şi pentru natură şi necesitatea protejării ei” organizat de Departamentul de Acvacultură, Ştiinţa Mediului şi Cadastru din cadrul Universităţii „Dunărea de Jos” Galaţi va fi prezentată lucrarea „Zonele umede din judeţul Galaţi şi importanta acestora pentru om şi natură”.
Obiectivul acestor acţiuni este acela de a conştientiza că zonele umede reprezintă un suport al vieţii, de aceea trebuie păstrate şi menţinute, întrucât principiul dezvoltării durabile este principiul viitorului planetei noastre. Beneficiarii direcţi ai acestor  activităţi sunt elevii şi studenţii care îşi vor largi astfel sfera de cunoaştere şi interes dincolo de cadrul curriculum-ului şcolar său universitar.

Articole înrudite