19 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Cât va costa RCA în 2012
Cât va costa RCA în 2012
Şoferii vor fi nevoiţi să scoată şi mai mulţi bani din buzunar pentru a plăti asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), anul viitor. Preţurile variază considerabil, în funcţie de modelul maşinii, istoricul daunelor anterioare, vârsta şoferului şi compania furnizoare, dar şi de date personale precum dacă şoferul are sau nu copii în întreţinere.
Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), limita maximă de despăgubire, pentru accidente produse în anul 2012, soldate numai cu pagube materiale, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, este de 1 milion de euro, echivalent în lei la cursul de schimb al pieţei valutare la data producerii accidentului, comunicat de Banca Naţionala a României (BNR), în ziua respectivă.
În cazul accidentelor din care au rezultat vătămări corporale şi decese, indiferent de numărul persoanelor prejudiciate, limita de despăgubire RCA în 2012 este stabilit la un nivel de 5 milioane de euro, echivalent în lei la cursul de schimb al BNR, la data producerii acestuia.
B365.ro vă prezintă, în tabelele de mai jos, câteva exemple de simulări de preţ pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto, încheiată pe o perioadă de un an, începând cu data de 1 ianuarie 2012, conform datelor prezentate pe site-urile de profil.
În primul exemplu este cazul unei o poliţe de asigurare pentru o şoferiţă din Bucureşti, cu vârsta sub 30 de ani, care deţine o maşină cu capacitatea cilindrică de 1.400 cmc şi 80 CP. De asemenea, s-a luat în considerare faptul că aceasta deţine permis de conducere din anul 2000 şi nu are copii minori în întreţinere. Simularea realizată pe www.bursaasigurarilor.ro cuprinde tarifele RCA a şapte companii de profil

tabel 1

În primul exemplu este cazul unei o poliţe de asigurare pentru o şoferiţă din Bucureşti, cu vârsta sub 30 de ani, care deţine o maşină cu capacitatea cilindrică de 1.400 cmc şi 80 CP. De asemenea, s-a luat în considerare faptul că aceasta deţine permis de conducere din anul 2000 şi nu are copii minori în întreţinere. Simularea realizată pe www.bursaasigurarilor.ro cuprinde tarifele RCA a şapte companii de profil.

Tinerii plătesc şi cu 50% mai mult pentru RCA

Într-un alt exemplu, am luat în considerare un şofer bucureştean de 45 de ani care posedă un autoturism Dacia cu capacitatea de 1.360 cmc şi care a obţinut permisul de conducere în anul 1992, respectiv o tânără de 29 de ani care şofează de aproximativ 12 ani. Presupunând că nici aceştia nu au înregistrat daune anterioare şi ambii au copii minori în întreţinere, portalul www.austasigurari.ro prezintă următoarele preţuri:

tabel 2

Trebuie precizat faptul că tarifele RCA pot diferi de la o societate la alta în funcţie de modelul şi puterea maşinii, vârsta şoferului, istoricul daunelor anterioare şi drumurile pe care circulă cel mai frecvent, în mediul rural sau urban. Preţurile sunt însă mai mari sau mai mici şi în funcţie de faptul dacă şoferii au şi copii minori în întreţinere.

Şoferii fără RCA riscă să rămână fără certificatul de înmatriculare al maşinii

Asigurarea de răspundere civilă auto (RCA) este obligatorie atât pentru persoanele fizice, cât şi pentru firme. Aceasta acoperă prejudiciile provocate altor persoane ca urmare a producerii unui accident de maşină. De asemenea, şoferii sunt despăgubiţi pentru daunele pe care le provoacă, atât materiale cât şi în cazul vătămărilor corporale.
Proprietarii de autovehicule care nu îşi încheie asigurarea obligatorie RCA sau nu o menţin valabilă în mod continuu, prin plata primelor de asigurare, riscă să fie sancţionaţi cu amendă cuprinsă între 1.000 – 2000 de lei. Totodată, şoferii pot rămâne şi fără certificatul de înmatriculare al maşinii, până când aceştia prezintă documentul privind încheierea asigurării.


Articole înrudite