03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Nu toate fructele şi legumele au acelaşi potenţial de prevenire a riscului de accident vascular cerebral (AVC), ci acesta variază în funcţie de culoarea pulpei, scrie passionsante.be.
Studii anterioare arătaseră că un consum ridicat de fructe şi legume scade riscul de a fi victima unui AVC. O echipă de cercetători olandezi, care publică un articol pe această temă în revista 'Stroke', au mers însă mai departe, ocupându-se de efectul protector în funcţie de culoarea pulpei fructului sau legumei. Au fost strânse date despre circa 20.000 de adulţi, cu vârsta medie de 41 de ani, incidenţa AVC fiind observată în zece ani, paralel cu obiceiurile alimentare. Fructele şi legumele au fost împărţite în patru categorii: verzi (varză, salată), portocalii/galbene (citrice), roşii/violet (legume roşii) şi albe (îndeosebi merele şi perele).
Nicio asociere n-a fost depistată între primele trei grupe şi AVC. În schimb, marii amatori de fructe şi legume cu pulpa albă au prezentat un risc de AVC mai mic cu 52% faţă de cei care nu consumă astfel de alimente. Un aport zilnic de 25 g - foarte mic - de fructe şi legume albe scade riscul de AVC cu 9%. Prin urmare, un măr sau o pară pe zi este tocmai ce trebuie, încheie passionsante.be.


Articole înrudite