03 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Vine iarna, iar gigacaloria începe să ne ardă la portofel. În ciuda asigurărilor pe care le primim de la autorităţile locale, factura de la întreţinere este tot mai mare. Mai mult, de când a început criza şi până în prezent, gigacaloria s-a scumpit mai mult decât usturător, în mai toate oraşele din ţară.
Econtext a analizat cum a evoluat preţul gigacaloriei de la începutul crizei (trimestrul trei din 2008) şi până în prezent (trimestrul trei din 2011), acestea fiind cele mai recente date. Practic, arată cu cât a evoluat preţul gigacaloriei pentru populaţie în aceşti trei ani în fiecare municipiu reşedinţă de judeţ din România. Este vorba despre preţul cu care ajunge gigacaloria la consumatorii casnici, la populaţie.
Prima concluzie a acestei analize: la nivelul întregii ţări, criza a adus o scumpire medie de peste 30% a gigacaloriei în cei trei ani de criză. Cu alte cuvinte, energia termică pentru populaţie s-a scumpit cu peste 30% la nivelul întregii ţări, cu mult peste inflaţia medie din această perioadă.
Pe ansamblu, energia termică s-a scumpit în 33 de oraşe reşedinţe de judeţ (din 41). În alte trei, preţurile au rămas neschimbate în tot acest interval de timp (Alba Iulia, Buzău, Vaslui). Există şi două oraşe în care gigacaloria s-a ieftinit: Botoşani şi Giurgiu, ieftinirea din Giurgiu având la bază realizarea unui sistem de panouri solare în sistem clasic. În plus, nu sunt date disponibile pentru trei municipii: Bistriţa Năsăud, Ialomiţa şi Satu Mare. Motivul? Cele trei oraşe nu au încălzire pe energie termică furnizată în sistem centralizat.
Din toată ţara, cea mai mare scumpire a gigacaloriei a avut loc în Baia Mare, judeţul Maramureş. Din trimestrul trei al anului 2008 şi până în trimestrul similar din acest an, gigacaloria a crescut în Baia Mare cu 101,1%, adică s-a dublat. A doua poziţie este ocupată de Focşani, Vrancea. Aici preţul gigacaloriei a fost majorat cu 82,4%, de la 148 lei şi până la 270 de lei. Pe următorul loc se situează Oradea, cu un avans de 79,5%. Galaţiul e pe locul patru, cu o majorare de 78.90%, conform Econtext.


Articole înrudite