24 APRILIE 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Fetiţe refugiate din Ucraina, eleve la o şcoală din Brăila
Fetiţe refugiate din Ucraina, eleve la o şcoală din Brăila

Au fugit alături de mame din Odessa, oraş aflat sub asaltul trupelor ruse, şi la Issacea au găsit voluntari din comunitatea lipovenilor din Brăila care le-au adapostit, iar astăzi au mers din nou la şcoală. E drept, în România, la Şcoala "Al.S. Puşkin" din Brăila, unde circa 70% dintre elevi sunt din comunitatea ruşilor lipoveni. Este vorba despre patru fetiţe din Ucraina, una la clasa pregătitoare şi alte trei la clasa a IV-a. Mamele lor vor să stea pe termen lung la Brăila şi vor ca fetelor să nu le lipsească educaţia.

Tatiana, 33 ani, şi Anastastasia, 35 ani, două ucrainence din Odessa au fugit de teama atacurilor şi au ajuns în prima zi de primăvară, pe 01 martie 2022, la Brăila, unde sunt găzduite alături de cele patru fetiţe ale lor, una de 6 ani, Kira, şi celelalte 3 de 10 ani, Victoria, Cristina şi Anghelina, de comunitatea ruşilor lipoveni. De astăzi, cele patru fetiţe ale lor merg la Şcoala "Al.S. Puşkin", unde peste 70% dintre elevi, dar şi multe cadre didactice, ştiu limba rusă şi o elevă chiar ucraineană.

„Am primit recomandarea de la familia care ne găzduieşte, am vorbit cu directoarea care a fost de acord ca fetele să vină la şcoală. Am plecat când bombardau la periferia Odessei, când au bombardat periferia şi au atacat obiectivele militare am strâns şi am fugit. Intenţionez să rămân în România până când acasă se va instala iar pacea”, a spus Tatiana, mama Kirei şi a Victoriei.

Fetele erau foarte curioase cum va fi la noua şcoală. „Mi-au pus foarte multe întrebări despre şcoală, cum vor învăţa, în ce limbă se va vorbi cu ele, ce discipline sunt, dacă e masă caldă, la noi aveau aşa ceva, erau foarte, foarte curioase. Este foarte bine unde sunt toate găzduite, oamenii au mare grijă de noi şi de fete”, a spus şi Anastasia, cealaltă mămică.

Situaţia este una nouă şi neaşteptat şi pentru cadrele didactice ale şcolii. „Şi pentru noi este o premieră, suntem emoţionaţi, avem patru copii din Ucraina, patru eleve din Ucraina, trei la clasa a IV-a şi una la clasa pregătitoare, la clasa a IV-a avem norocul să avem de anul trecut o elevă din Ucraina care deja a învăţat limba română. Intenţia este să înveţe limba română copiii, deoarece mamele au de gând să rămână în România în continuare. Familiile, fetiţele nu sunt vorbitoare de limba română. Au fost primite cu căldură de copii, chiar copiii noştri se străduiau să vorbească cât mai corect ruseşte cu ele. O mare şansă, consider eu, pentru copiii din Ucraina este că vor putea învaţă limba română cu un profesor etnic”, a spus Maria Milea, directoarea Şcolii Generale "Al.S. Puşkin" Brăila.

Toate cele patru fete sunt încântate după prima zi de şcoală. Cea mică învaţă alfabetul, iar cele mari au fost astăzi învăţate cum să le spună mâine mamelor «La mulţi ani, mama!», în româneşte.


Articole înrudite