05 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii Galaţi găzduieşte până pe 16 octombrie expoziţia temporară intitulată "Strategii de supravieţuire în lumea insectelor". Aflându-ne în plin sezon "bogat" în insecte, am dorit să aflăm mai multe informaţii despre acestea de la Mihaela Cristescu, muzeograf şi coordonatoarea expoziţiei.
Reporter: Care sunt insectele cele mai periculoase pentru sănătatea omului? Practic, ce insecte care ne fac rău putem vedea în cadrul expoziţiei pe care, apoi, să le recunoaştem în natură?
Mihaela Cristescu: Sincer, părerea mea este că nu trebuie să ne ferim de niciuna. Nu pentru că eu mă ocup de insecte, ci pentru că, dacă nu le deranjăm, insectele nu ne fac nimic. Ele nu sunt programate genetic să atace, să înţepe, să  muşte, să  rănească. Cu excepţia, evident, a ţânţarilor, care fac acest lucru cu unicul scop de a se hrăni. Ne şi rănesc, e altceva. În linii mari, cu cât ne ferim şi facem gesturi mai ample, cu atât le panicăm şi le inducem comportamentul agresiv. Şi ca să vă răspund totuşi la întrebare, insecte potenţial periculoase ar fi albinele şi fac aici precizarea că după ce ne înţeapă îşi pierd acul şi glanda cu venin, ceea ce le omoară. Acea înţepătură este dureroasă pentru noi şi fatală pentru ele. Argumentez ceea ce am spus mai înainte, nu e o plăcere pentru ele să ne înţepe. Viespile care pot înţepa de câte ori vor, dar o fac tot în scopul de a se apăra. Mai sunt o serie de gândaci în cadrul expoziţiei  cum ar fi Cantarida, apoi Mamornicul, sau o serie de gândaci prădători care atunci când sunt apucaţi, tot pentru a se apăra, elimină substanţe toxice care în contact cu pielea sau ochii pot produce arsuri, intoxicaţii, orbire pe termen scurt. Aceste insecte le puteţi vedea la noi, dar încă o dată precizez că dacă le lăsăm în pace sau dacă ştim cum să le manipulăm, nu se întâmplă niciun accident.
R: Înainte de a călători în alte zone în care sunt insecte care nu sunt specifice zonei în care locuim, cum ar fi bine să ne pregătim?
M.C.:  Cu siguranţă trebuie să se informeze înainte de a călători. În zonele rurale, trebuie să ne ferim de tăuni, de exemplu, care au o înţepătură foarte dureroasă. În orice spaţiu verde pe timpul verii, ne ferim de pildă, de căpuşe. Căpuşele ne înţeapă tot cu scopul de a se hrăni, este tot o nevoie fiziologică. Dar putem folosi spray-uri insecticide care oferă o protecţie destul de bună. Într-adevăr de căpuşe e bine să ne ferim pentru că sunt vectori pentru o serie de boli grave pe care e bine să nu le luăm.


Articole înrudite