04 MAI 2024 - Monitorul de Galați - Ediție regională de sud-est Galați Brăila Buzău Constanța Tulcea Vrancea
Modifică setările cookie-urilor
Monitorul de Galati iOS App Monitorul de Galati Android Google Play App
Trecerea de la anotimpul călduros la cel friguros vine întotdeauna cu un val de îmbolnăviri în masă. Tusea, febra, durerile puternice de cap, de gât sau de stomac, proasta dispoziţie, urinarea frecventă, creşterea tensiunii arteriale sunt doar câteva dintre simptomele care-ţi vor afecta sănătatea în zilele cu temperaturi scăzute care vor urma. Din fericire, în această perioadă ai la îndemână cele mai multe remedii cu ajutorul cărora te poţi vindeca. Legumele, în special cele verzi şi verdeţurile, sunt o sursă importantă de antioxidanţi care luptă împotriva radicalilor liberi ce se fac vinovaţi de apariţia diverselor boli din sezonul rece. Alimentele bogate în vitaminele A, B, C, D îmbunătăţesc digestia, luptă împotriva microbilor intestinali, diminuează colesterolul şi îmbunătăţesc circulaţia sanguină. Sunt indicate în boli respiratorii şi disfuncţii ale sistemului imunitar.
Roşiile
Revoluţionează industria farmaceutică. Ele conţin complexul vitaminic B, vitaminele C, K, E (cunoscută ca fiind vitamina tinereţii şi a fertilităţii), seleniu, fosfor, calciu, magneziu, fier etc. Sucul de roşii îţi reglează ritmul cardiac când ai emoţii sau după efort, te ajută să-ţi vindeci mai uşor infecţiile respiratorii. Şi pentru că este sezonul în care îţi crapă mâinile de la vânt, notează următoarea reţetă pe care poţi să o faci acasă: lapte nutritiv din 50 ml suc de roşii, o linguriţă de glicerină şi un vârf de cuţit de sare. Lasă cât mai mult să pătrundă în piele, apoi masează uşor.
Cartofii
Deşi sunt bogaţi în amidon, sunt ideali dacă ai acumulat câteva kilograme nedorite. Ei conţin mult potasiu, fier, magneziu, vitamine din complexul B, care te ajută să revii la silueta din timpul verii. Cartofii nu trebuie să-ţi lipsească din farfurie în zilele în care munceşti mult şi eşti foarte stresat. Acţionează eficient împotriva oboselii. Totul este să-i consumi fierţi, nu prăjiţi.
Hreanul
Nu este doar un condiment care dă savoare preparatelor culinare, ci are şi o multitudine de valeităţi terapeutice. Bogată în vitaminele B şi C, fier, potasiu, calciu şi magneziu, rădăcina de hrean este un bun antiseptic, antiinflamator, bronhodilatator şi chiar un antibiotic puternic. Îl poţi folosi pentru combaterea tusei, astmului bronşic, gripei, afecţiunilor respiratorii de sezon. Te vei simţi mai bine şi în cazul în care suferi de anemie. Introdu hreanul în alimentaţia zilnică până la dispariţia simptomelor. Foloseşte-l ca şi condiment adăugat în mâncăruri sau consumă zilnic câte o lingură de hrean dat prin răzătoare, cu o lingură de miere de albine.
Varza
Are un conţinut bogat de fibre, vitamina A, complexul de B, C şi E, calciu, fier, cupru, magneziu şi multe alte elemente care asigură sănătatea celulelor. Varza are acţiune anticancerigenă, medicii recomandând consumul ei datorită conţinutului de caroten, care previne dezvoltarea celulelor canceroase. Îţi creşte pofta de mâncare în zilele în care ai un apetit scăzut, îţi reglează glicemia atunci când valoarea depăşeşte limita normală şi îţi asigură un tranzit intestinal normal. În plus, prin consumul verzei vei elimina toxinele din organism. Consumă varză crudă dacă suferi de diabet, eşti agitat, ai astenie sau ai probleme cu stomacul.


Articole înrudite